Linkovi

Vojnici senatorima: 'Za Afganistan je potrebno strpljenje'


Vojnici senatorima: 'Za Afganistan je potrebno strpljenje'
Vojnici senatorima: 'Za Afganistan je potrebno strpljenje'

Senatore je najviše zanimalo kako ide protu-talibanska ofenziva na jugu, u kojoj je sve više žrtava, i na strani NATO saveza a i na strani afganistanske vojske koja se bori uz bok američkih postrojbi – piše list iz Minneapolisa

List Minneapolis Star Tribune piše o svjedočenjima u Senatu Sjedinjenih Država na kojima su o američkoj i NATO misiji govorili ministar obrane Robert Gates, zapovjednik Združenog stožera admiral Mike Mullen i zapovjednik američkih snaga u široj regiji general David Petraeus. Njihova poruka senatorima glasila je – kada je Afganistan u pitanju, treba biti strpljiv. Senatore je najviše zanimalo kako ide protu-talibanska ofenziva na jugu Afganistana, u kojoj je sve više žrtava, i na strani NATO saveza a i na strani afganistanske vojske koja se bori uz bok američkih postrojbi – piše list iz Minneapolisa. General David Petraeus jučer je pred senatorima podržao plan predsjednika Obame da se američke snage počnu povlačiti u srpnju sljedeće godine, iako, kako je rekao, u ovakvim situacijama nije zahvalno postavljati rokove.

Novinski komentator George Will u listu Houston Chronicle sumnja da će za godinu dana Afganistan biti spreman za američko povlačenje. Naime, na mjesto američkih i zapadnih vojnika trebali bi doći afganistanski. Međutim, prema Georgeu Willu situacija u afganistanskoj vojsci je katastrofalna. 'Devedeset posto vojnika nije u stanju pročitati priručnik za uporabu puške, koju su dobili od zapadnih saveznika. Uobičajena je pojava da časnici afganistanske vojske kradu plaće svojih vojnika. Vojnici prodaju ono što su dobili od Amerikanaca na tržnicama, često i talibanima. Vojnici se ne vraćaju s dopusta, a četvrtina onih koji ostaju su uglavnom drogirani' – navodi ovaj komentator. Prema njemu, godišnji trošak uzdržavanja, uvježbavanja i opskrbe afganistanske vojske je šest milijardi dolara. Afganistanska vlada na ime poreza prikupi oko milijardu godišnje. Do sada, Sjedinjene su Države afganistansku vojsku pomogle s 26 milijardi dolara – piše George Will. Nedavno je javljeno da Afganistan raspolaže s gotovo beskrajnima rezervama raznih minerala u ruda. 'To će samo ojačati predodžbu da se Sjedinjene Države tamo nalaze zbog nekakvog ekonomskog interesa' – piše George Will i dodaje – 'da je barem tako'. Ovaj utjecajni konzervativni komentator smatra da bi se američka vojska što brže trebala povući iz Afganistana.

XS
SM
MD
LG