Linkovi

Kandahar - ključ uspjeha u Afganistanu


Afganistanska policija i vojska predvodit će operaciju u samom gradu. Njih će podržavati koalicijske snage

Tisuće američkih vojnika kreću se k južnom Afganistanu kao pojačanje koalicijskoj misiji koje je odobrio predsjednik Barack Obama. Američke i koalicijske snage povećavaju pritisak u i oko Kandahara gdje talibani ponovno prijete stanovništvu.

Vojni dužnosnici kažu da je cilj operacije u Kandaharu uspostavljanje sigurnosti kako bi obični Afganistanci mogli živjeti bez straha od talibana. Američki general bojnik James Terry na jesen će preuzeti zapovjedništvo nad snagama na jugu zemlje. On je posjetio Kandahar kako bi vidio što se događa te opisuje što će se dogoditi u nadolazećim tjednima. "Vidjet ćete pojačanja i, vjerujem, bolju sigurnost u gradu i oko njega. Poboljšana sigurnost omogućit će učinkovitije provođenje vlasti u Kandaharu" - rekao je novinarima bojnik Terry.

Afganistanska policija i vojska predvodit će operaciju u samom gradu. Njihove vojne postrojbe podržavat će koalicijske snage. James Terry kaže da su se afganistanske snage sigurnosti poboljšale od 2006. godine kad je on stigao u Afganistan: "To vrlo ohrabruje. Mislim da su značajno napredovali naročito u zapovijedanju i kontroli te kvaliteti i učinkovitosti."

Vojni zapovjednici uviđaju da je Kandahar ključ uspjeha u Afganistanu. Talibani su utemeljeni nadomak tog grada 1994. godine, a posljednjih mjeseci ponovno pokazuju svoju nazočnost. Prije nekoliko dana čak su napali glavno uzletište u vojnoj bazi NATO saveza u predgrađu Kandahara.

Kanadski veleposlanik William Crosbie pozdravio je strategiju pojačavanja snaga i uspostavljanja bolje sigurnosti. Kako kaže, prije pet godina kanadski su vojnici predvodili u borbama u ovom području: "Stvari nam nisu išle u prilog u ovoj pokrajini koja postaje sve više nasilna. Radi se o području koje očajnički treba razvitak i bolju sigurnost te nam je drago da dolaze američki vojnici."

Ambasador Crosbie kaže da američka predanost ovom području 'ide i dalje od vojnika': "Oni ne samo da povećavaju šanse da se uspostavi bolja sigurnost već s njima dolaze i vrlo važna sredstva za lokalni razvoj."

Uz dodatne vojne snage u ovo područje dolaze i civili kojiće raditi na gradnji infrastrukture i stabilizaciji općih prilika. U dosadašnje projekte obnove investirani su deseci milijuna dolara. U kompleks zgrada afganistanske policije uloženo je 50 milijuna dolara i on će biti otvoren ovog ljeta.

No nitko u ovom području ne vjeruje da je uspjeh osiguran, a najmanje Afganistanci. Jedan policajac poručio je jednom višem vojnom časniku da su njegova djeca doslovno zatvorenici u vlastitom domu nakon što je primio opetovane prijetnje talibana.

Talibani su prošlih tjedana izveli niz atentata na Afganistance koji surađuju s koalicijom.

XS
SM
MD
LG