Linkovi

Hamid Karzai - 'američki saveznik' ili tek 'demokratski izabrani čelnik'?


Hamid Karzai - 'američki saveznik' ili tek 'demokratski izabrani čelnik'?
Hamid Karzai - 'američki saveznik' ili tek 'demokratski izabrani čelnik'?

Akmal Dawi: 'Američke snage bore se svakodnevno kako bi ga obranile od talibana. Dolari Ujedinjenih naroda osiguravaju mu lažni legitimitet. To je nevjerojatno, ništa drugo nego pravljenje budala od stanovnika Afganistana'

Analitičari u Afganistanu kažu da će ovotjedno putovanje predsjednika te zemlje Hamida Karzaia u Sjedinjene Države biti ključna demonstracija američke potpore afganistanskom čelniku. Iz Islamabada, dopisnik Glasa Amerike Sean Maroney javlja o tome kako Afganistanci gledaju na nadolazeće razgovore u Washingtonu.

Posjeta Hamida Karzaia Sjedinjenim Državama dolazi nakon razmjene oštrih riječi koje su odjeknule u medijima, u kojoj su afganistanski predsjednik i američki dužnosnici međusobno dovodili u pitanje iskrenu suradnju druge strane. Predsjednik Karzai optužio je zapadne sile da su pokušale lažirati prošlogodišnje predsjedničke izbore, a američki su dužnosnici nazivali njegove komentare "zabrinjavajućim". U jednom trenutku, glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame odbio je nazvati gospodina Karzaija "američkim saveznikom", nazivajući ga, umjesto toga, "demokratski izabranim afganistanskim čelnikom."

Akmal Dawi, koji u Kabulu radi u udruzi pod imenom Afghan Rights Monitor, kaže da je ovaj posjet važan afganistanski predsjedniku za popravak veza Kabula s Washingtonon: "Američke snage bore se svakodnevno kako bi zaštitili njegovu vladu od Talibana. Dolari Ujedinjenih naroda dotječu predsjedniku Karzaiu kako bi osigurali lažni legitimitet njegove vlade. To je nevjerojatno, ništa drugo nego pravljenje budala od stanovnika Afganistana“.

Akmal Dawi tvrdi da obični Afganistanci ignoriraju ono što on naziva "lažnom dramom" u medijima u odnosima između predsjednika Karzai i američke vlade te da afganistanski građani, od Kandahara do Kabula, imaju važnije stvari na pameti: "Situacija je dan za danom sve gora i gora. Ljudi umiru. Korupcija je endemskih razmjera, a loša uprava se vidi svugdje. Što se to promijenilo da bi obični Afganistanci sad povjerovali da imaju nezavisnog čelnika i da je Washington promijenio svoj pristup u vezi Karzaia“?

Krajem ožujka, predsjednik Obama prvi je put posjetio u Afganistan u svojstvu američkog vrhovnog zapovjednika. Tijekom tog šestosatnog posjeta, gospodin Obama pohvalio je napore gospodina Karzaia na osiguranju zemlje, no ponovno je pozvao na borbu protiv korupcije.

Direktor afganistanskog Centra za istraživanje i političku doktrinu, Haroun Mir, smatra da predsjednik Karzai mora biti spreman sučeliti se s problemom korupcije tijekom njegova sastanka s predsjednikom Obama: "Nedostatak poboljšanja djelotvornosti njegove vlasti je nešto što mu je spočitano, ne samo od strane ove američke administracije, nego i na lokalnoj razini od strane Afganistanca. Borba protiv korupcije je nešto u vezi čega on mora nešto poduzeti“.

Haroun Mir kaže kako očekuje da će dvojica čelnika razgovarati o vojnim operacijama u pokrajini Kandahar, u vrijeme dok se NATO i afganistanske snage pripremaju na napad na jedno od glavnih uporišta talibana. Osim toga, Mir kaže da Sjedinjene Države trebaju biti spremne na zahtjev predsjednika Karzaija za dodatnim novčanim sredstvima za njegov mirovni plan, pogotovo zbog toga što mu predstoji veliki sastanak s plemenskim starješinama krajem svibnja.

Daoud Sultanzoy, član afganistanskog parlamenta, kaže da bi tradicionalna mirovna jirga afganistanskih plemenskih starješina i naknadna američka potpora mogle biti kontradiktorne, ako se Afganistanci budu više pouzdali u takvo upravljanje nego u državne institucije: "Kao Paštunu, ja mogu reći s velikom sigurnošću da jirge imaju svoje mjesto i svoju korist. No, institucije vlasti koje smo upravo stvorili trebamo osnaživati, a ne zbunjivati Afganistance stvaranjem paralelne uprave koja nema pravni temelj“.

Na kraju, analitičari se slažu da Afganistance ne zanima dodatna retorika već samo rezultati koji će u pozitivnom smjeru promijeniti njihov život.

XS
SM
MD
LG