Linkovi

SAD: 100 miliona u budžetu za projekat Ivanke Trump


Ivanka Trump
Ivanka Trump

Prijedlog budžeta Sjedinjenih Država za 2020. uključiće i 100 miliona dolara namijenjenih globalnoj ženskoj fondaciji koju predvodi kćerka predsjednika SAD, Ivanka Trump.

Iz Bijele kuće su rekli da će budžet koji će biti objavljen u ponedjeljak, uključivati i finansiranje Inicijative za globalni ženski razvoj i prosperitet, što je projekat pokrenut prošlog mjeseca i na čijem čelu se nalazi Ivanka Trump.

Kako prenosi AP, Ivanka Trump je rekla da je cilj Inicijative da tokom narednih šest godina ekonomski pomogne 50 miliona žena koje se nalaze u zemljama u razvoju.

Inicijativa uključuje koordinaciju postojećih programa State Departmenta, Savjeta za nacionalnu sigurnost i drugih agencija, kao i razvoj novih programa radi pomoći ženama u oblastima kao što su obuka za poslove, finansijska podrška i pravne ili regulatorne reforme.

Sredstva bi bila prebacivana kroz američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID), koja je u tu svrhu izdvojila početnih 50 miliona dolara od već postojećeg novca. Inicijativu bi podržavali programi raznih dijelova Vlade kao i privatne investicije.

Očekuje se da Bijela kuća objavi nominaciju Kelley Eckels Currie za ambasadoricu za globalna ženska pitanja. Ta pozicija, uspostavljena u vrijeme Baracka Obame, nije bila popunjena od Trumpovog dolaska na vlast.

Od kada se pridružila očevoj administraciji 2017. godine, Ivanka je fokus stavila na ekonomske probleme sa kojima se žene suočavaju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG