Linkovi

SAD: Izdvojeno 520 miliona dolara za borbu protiv trgovine ljudima


Više od polovine od 20 miliona žrtava trgovine ljudima su žene ili devojčice
Više od polovine od 20 miliona žrtava trgovine ljudima su žene ili devojčice

Tragedija koju prouzrokuje trgovina ljudima bila je u centru pažnje na Capitol Hillu prošle nedjelje, kada su zakonodavci u Predstavničkom domu ujedinjenim snagama – što se dešava vrlo rijetko – obnovili sredstava u iznosu od 520 miliona dolara za borbu protiv trafikinga i pomoć preživjelima.

Američki Kongres izračunao je koliko ropstvo modernog doba košta svet.

„Ono remeti tržišta rada. Uništava ljude. Narušava zajednice i podriva stabilnost i vladavinu prava, a pokreću ga korupcija, pohlepa i nasilje”, kaže Benjamim Cardin, demokratski senator iz savezne države Maryland.

Trgovina ljudima je industrija od 150 milijardi dolara na globalnom nivou, a više od polovine od 20 miliona žrtava trafikinga su žene ili devojčice.

Novac izvan Amerike

Samo nekoliko nedjelja pošto je administracija predsjednika Donalda Trumpa dodala Kinu na listu najtežih prekršilaca, na kojoj se već nalaze Rusija, Iran i Sirija, zakonodavci su obećali sredstva za borbu, koja ide i izvan državnih granica. Novac koji ima veoma stvaran uticaj na živote onih koji su preživjeli trafiking.

“Potrebna su vam sredstva koja se ponovo odobravaju na Capital Hillu kako biste obezbijedili da preživjeli imaju za osnovne potrebe – hranu, pristup psihologu, advokatu. Kada je neko prošao kroz trafiking, to je slično ropstvu – izgubili su sve.”

Andrea Powell, koji radi sa preživjelima širom svijeta, kaže da je problem široko rasprostranjen: “Svi mi vidimo trafiking, a ne shvatamo da je tu.”

Ta surova realnost približila je problem članovima Kongresa.

„Većina ljudi veruje da je problem daleko od njihove kuće. Misle da se to dešava u inostranstvu, u drugim zemljama, velikim gradovima, ili na velikim događajima – ali otkrivamo da je svuda”, kaže članica Predstavničkog doma iz Južne Dakote Kristi Noem.

Trgovina ljudima - bolest svih nas

Jedan od prvih koji su podigli svijest o trgovini ljudima u Kongresu – republikanski kongresmen iz News Jerseya Cristopher Smith – kaže da ovaj zakonski prijedlog ima inovativni pristup problemu.

„Profit koji su ostvarili krijumčari – jednom kada ih uhapsimo, imamo pristup njihovoj imovini i možemo da je prebacimo u fond za žrtve”, kaže on.

A šalje se i poruka drugim zemljama.

„Pobrinućemo se da, ukoliko se radi o stranoj zemlji, da im ne pružamo vojnu pomoć, osim ako ne riješe svoj problem trgovine ljudima”, kaže Sheila Lee Jackson, demokratska članica Predstavničkog doma iz Texasa.

Ona predstavlja Huston, jedan od epicentara trgovine ljudima u Americi.

„Huston je metropola – ima mnogo mjesta koja se mogu koristiti kao maska za biznis, a onda se u stvari koriste za trafiking. Te žrtve su veoma ranjive, uplašene, govore drugi jezik i jednostavno su žrtve. Trgovina ljudima je patnja, to je bolest svih nas”.

Podsjetnik da je borba daleko od završetka.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG