Linkovi

Ratni zločin: Azra Bašić iz SAD-a izručena u BiH


Azra Bašić
Azra Bašić

Nakon postupka koji je nekoliko godina trajao u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Azra Bašić je izručena u Bosnu i Hercegovinu (BiH) zbog sumnje je počinila ratni zločin.

Iz Tužilaštva BiH kažu da je Bašić osumnjičena da je od aprila do juna 1992. godine učestvovala u mučenju civila srpske nacionalnosti u Domu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Derventi.

Pored toga, Tužilaštvo je sumnjiči i za ubistvo jednog civila srpske nacionalnosti na području te općine.

Kuća u kojoj je živjela Bašić neposredno prije hapšenja
Kuća u kojoj je živjela Bašić neposredno prije hapšenja

Bašić je u Kentucky (SAD) otišla 1994. godine. Uhapšena je 2011. godine zbog davanja netačnih podataka vladinim institucijama o učešću u ratu.

Za njom je u BiH bila raspisana potjernica. Nakon hapšenja je pokrenut i postupak izručenja pravosuđu BiH, a čemu se ona protivila.

Kada je riječ o izručenjima, do sada je najveći broj osumnjičenih ili optuženih za ratne zločine u BiH isporučen iz SAD-a.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG