Linkovi

Američka centralna banka povećala ključnu kamatnu stopu


ARHIVA - Logo američkih Federalnih rezervi u sjedištu u Vašingtonu
ARHIVA - Logo američkih Federalnih rezervi u sjedištu u Vašingtonu

Federalne rezerve (američka Centralna banka) podigle su u srijedu osnovnu kamatnu stopu, u pokušaju da zauzdaju najgoru inflaciju od 1970-tih godina, i najavile još do sedam povećanja ove godine.

Ključna kamatna stopa povećana je za četvrt procenta. Bila je blizu nule od recesije, izazvane pandemijom koronavirusa prije dvije godine, a njeno povećanje je početak napora da se suzbije visoka inflacija koja je uslijedila poslije ekonomskog oporavka. Povećanje kamatne stope na kraju će rezultirati skupljim kreditima za mnoge potrošače i biznise, ocjenjuje agencija AP.

Zvaničnici centralne banke očekuju da će inflacija i dalje biti povišena, a da će na kraju ove godine iznositi 4,3 procenta, pokazuju nove tromjesečne procjene objavljene u srijedu. To je daleko iznad zacrtanog godišnjeg cilja od 2 procenta. Zvaničnici sad predviđaju mnogo sporiji ekonomski rast ove godine, 2,8 odsto, što je pad u odnosu na procjenu iz decembra od 4 procenta.

U saopštenju Federalnih rezervi, nakon sastanka, navodi se da će ruska invazija na Ukrajinu i sankcije Zapada "vjerovatno stvoriti dodatni pritisak na inflaciju i opteretiti ekonomsku aktivnost".

Centralna banka je držala kamatne stope na izuzetno niskom nivou da bi podstakla rast i zapošljavanje tokom recesije i kasnijeg oporavka. U decembru se očekivalo da će kamatne stope biti povećane tri puta ove godine. Međutim, sad se procjenjuje da će sedam planiranih povećanja dovesti do rasta kratkoročne stope na 1,75 do 2 odsto do kraja 2022. godine. Na budućim sastancima, mogla bi da bude povećana za pola procenta.

Zvaničnici su u srijedu takođe najavili četiri dodatna povećanja 2023. godine, što bi osnovnu kamatnu stopu podiglo na 2,8 odsto - što je najviši nivo od marta 2008. godine. Kao rezultat toga, vjerovatno će poskupiti krediti za hipoteke i automobile.

Šef Federalnih rezervi Džerom Pauel nada se da će se povećanjem kamatne stope postići težak i uži cilj - da se skupljim troškovima zaduživanja uspori rast i suzbije visoka inflacija, ali ne toliko da se ponovo izazove recesija.

Međutim, pojedini ekonomisti brinu da bi zbog već visoke inflacije - koja je dostigla 7,9 odsto u februaru - i rasta cijena goriva poslije ruske invazije na Ukrajinu, Federalne rezerve morale da još više povećaju kamatnu stopu nego što to sada očekuju i da bi to moglo da dovede do recesije.

Međutim, postojan ekonomski rast ipak nudi određenu zaštitu od visokih kamatnih stopa i skupljeg benzina. Potrošnja je i dalje dobra, a poslodavci nastavljaju sa ubrzanim zapošljavanjem.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG