Linkovi

SAD će primiti do 100.000 ukrajinskih izbjeglica


Ukrajinske izbjeglice u Poljskoj (Foto: AP/Sergei Grits)
Ukrajinske izbjeglice u Poljskoj (Foto: AP/Sergei Grits)

Sjedinjene Države planiraju da prime do 100.000 Ukrajinaca koji bježe od ruske invazije, najavila je u četvrtak Bidenova administracija, mjesec dana nakon što su ruski napadi izazvali najbrže rastuću izbjegličku krizu u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata.

Više od 3,5 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, prema podacima Ujedinjenih nacija, što je preopteretilo sisteme za podršku u susjednim evropskim zemljama.

Bidenova administracija je u saopštenju navela da će upotrijebiti "puni raspon legalnih načina", za prijem Ukrajinaca koji planiraju da dođu u Ameriku, uključujući i program za smještaj izbjeglica.

Reuters je prethodno prenio da će američka administracija također koristiti porodične vize ili još jedan proces poznat kao "humanitarni uslovni prijem".

Prije izbijanja krize u Ukrajini, Biden je pokrenuo najveći program za smještaj izbjeglica od Vijetnamskog rata, prijemom oko 80.000 Afganistanaca nakon što su se SAD povukle iz Afganistana poslije 20 godina rata.

Sada je poručio da će Amerika primiti Ukrajince koji bježe od rata, ali zvaničnici administracije vjeruju da većina želi da ostane u Evropi gdje mogu da putuju bez viza i posjećuju porodicu i prijatelje.

Istočnoevropske zemlje, najviše Poljska, primile su stotine hiljada izbjeglica koje bježe od ruskog granatiranja gradova širom Ukrajine. Te zemlje žele dodatnu pomoć od drugih država za prijem izbjeglica, a Evropska unija bi trebalo da raspravlja o "fer podjeli tereta".

Sjedinjene Države su također izdvojile milijarde dolara ekonomske pomoći za ukrajinske izbjeglice i zemlje koje ih primaju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG