Linkovi

Sanader otišao iz Hrvatske; Sabor mu ukinuo zastupnički imunitet


Sanader otišao iz Hrvatske; Sabor mu ukinuo zastupnički imunitet
Sanader otišao iz Hrvatske; Sabor mu ukinuo zastupnički imunitet

U obranu policije i ministra Karamarka stala je i premijerka Jadranka Kosor. Policija je, tvrdi, postupila prema zakonu: “Dakako da svi znate da svaki zastupnik u hrvatskome saboru uživa imunitet i dok se taj imunitet ne skine na sjednici sabora, stvari su takve da zastupnika pa ni u ovom slučaju o kojem govorite nitko ne može zaustaviti“.

Uskok je danas prije podne zatražio ukidanje zastupničkog imuniteta bivšem premijeru Ivi Sanaderu radi lišenja slobode, pritvaranja i određivanja istražnog pritvora. U ranim popodnevnim satima saborsko mandatno imunitetno povjerenstvo donijelo je odluku da mu se imunitet ukine, a tu je odluku u kasno popodne jednoglasno potvrdio i Sabor. Sanader je međutim, istog prijepodneva kad je u Sabor stigao zahtjev o ukidanju imuniteta, napustio državu. To je sukus današnjeg dramatičnog dana u Hrvatskoj u kojem se dogodilo ono što se sluti već tjednima sluti: da će USKOK zatražiti pritvaranje bivšeg premijera zbog sumnje na korupciju. U zahtjevu za ukidanjem imuniteta USKOK sanadera tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela i zlouporabu položaja i ovlasti.

Prema priznanju hrvatske policije Sander je danas u 11 sati i 10 minuta prešao hrvatsko slovensku granicu na prijelazu Bregana. Da je ušao u Sloveniju, i to s mlađom kćeri potvrdili su i predstavnici slovenske vlasti. Do ovog trenutka međutim, nema službene potvrde o njegovom daljnjem kretanju. Prema neslužbenim informacijama, danas je iza 15 sati s Ljubljanskog aerodroma odletio prema Londonu. Hrvatska televizija večeras je javila da je prema nepotvrđenim informacijama večeras sletio na jedan od londonskih aerodroma, ali se još uvijek ne zna je li mu Britanija krajnje odredište.

Na relevantnim političkim adresama u Hrvatskoj odlazak bivšeg premijera iz zemlje na dan kad je zatraženo njegovo uhićenje, tretira se kao bijeg. Policija je večeras priopćila kako će iskoristiti svaki zakonski instrument pa i raspisivanje međunarodne tjeralice kako bi osigurala prisutnost okrivljenika u kaznenom postupku.

Iako je Sabor oko 17 sati jednoglasno donio odluku o ukidanju zastupničkog imuniteta bivšem premijeru, rasprava o tome bila je iznimno neugodna za HDZ i popraćena i izbacivanjem iz sabornice. Predsjedavajućeg saborskom sjednicom Hdz-ovca Vladimira Šeksa iz takta je izbacio zastupnik Glavaševog HDSB-a Boro Grubišić koji je rekao: "Ivo Sanader, Damir Polančec, Berislav Rončević, Ivica Kirin Mladen Barišić, Ivan Mravak, Josip Protega, Davorin Kobak, Jurica Prskalo .Ovo je devet. Da bi se neku organizaciju nazvalo zločinačkom organizacijom potrebno je tri. Treba li ovome nešto dodati da je HDZ postala zločinačka organizacija“.

"Stop. Zaustavite se. Izričem Vam opomenu zbog teških uvreda jedne političke stranke. Prekidam sjednicu. Straža, izvedite zastupnika van“ - bila je reakcija Vladimira Šeksa.

Saborski mikrofoni uhvatili su i ovakvu reakciju iz saborskih klupa: "Hajde, hajde šetaj majmune! Hajde, goni se“

U raspravi o ukidanju imuniteta oporba je postavljala pitanje tko je odgovoran za to što je Sanaderu omogućeno da napusti Hrvatsku. SDP-ovac Zoran Milanović je rekao: "On je sad definitivno pobjegao i sad možemo razgovarati o tome zašto je pobjegao i tko je to dopustio i je li bila nadležna policija je li za to bio nadležan Uskok, tko je dojavio, naglasit ću ovdje da je to kazneno djelo“.

Laburist Dragutin Lesar je upitao: "Kako to da Državno odvjetništvo nije iskoristilo predviđene mjere, tražilo oduzimanje putne isprave?"

Sanaderov bijeg preko granice je ustvrdila je HNS-ovka Vesna Pusić šokantan. Konstatirala je da bježe oni koji se boje stati pred sud. A predsjednik Ivo Josipović za Sanaderov odlazak iz Hrvatske traži odgovornost policije: "To kad je sada optužen da je otišao je veliki poraz sustava i ja mislim da ovaj slučaj ne može završiti samo na novinskom tekstu kako je otišao nego da se ovdje mora postaviti pitanje odgovornosti. Mislim da treba najprije ispitati slijed događaja, ali znamo tko se brine o tome u prvom redu policija da okrivljenik ne pobjegne."

Na pitanje hoće li zatražiti ostavku ministra unutarnjih poslova, Tomislava Karamarka, Josipović je odgovorio da, ako bude potrebno, treba ići i na ostavke. Međutim, ministar Karamarko ne smatra policiju odgovornom za Sanaderov bijeg: "Možda se gospodin predsjednik nije dobro izrazio što misli reći. Morao bi obrazložiti što bi bila zakonska podloga za postupanje policije prema Sanaderu, u momentu kad za njim nije raspisan ni pritvor nego se samo traži skidanje imuniteta, što za policiju u 11 sati i deset minuta ne znači ništa“.

U obranu policije i ministra Karamarka stala je i premijerka Jadranka Kosor. Policija je, tvrdi, postupila prema zakonu: “Dakako da svi znate da svaki zastupnik u hrvatskome saboru uživa imunitet i dok se taj imunitet ne skine na sjednici sabora, stvari su takve da zastupnika pa ni u ovom slučaju o kojem govorite nitko ne može zaustaviti“.

XS
SM
MD
LG