Linkovi

S raznih strana svijeta oštre osude izraelske akcije u kojoj je poginulo deset propalestinskih aktivista


SAD za sada suzdržaniji, izražava duboko žaljenje zbog gubitka života te pokušava doznati okolnosti tragedije

U pismenom priopćenju Bijele kuće navedeno je da Sjedinjene Države duboko žale zbog izgubljenih ljudskih života te se navodi da se pokušavaju doznati sve okolnosti ove tragedije. Izraelska vojska priopćila je da su njene pomorske snage presrele humanitarni konvoj sa stotinama pro-palestinskih aktivista koji su plovili ka Pojasu Gaze pri čemu je poginulo najmanje deset aktivista, a najmanje 30 osoba je ranjeno.

Izrael je presreo flotilu od šest brodova tijekom noći te je zapucano na najmanje jedan brod. Na televizijskim snimkama mogu se vidjeti izraelski vojnici kako se ukrcavaju na brod iz helikoptera i sukobljavaju s ljudima na palubi. Izraelske oružane snage tvrde da su aktivisti pucali na izraelske komandose te ih napali noževima, kamenjem i metalnim šipkama.

Sukob je eskalirao, tvrdi izraelska strana, nakon što su aktivisti oteli oružje od jednog komandosa. Izrael je ranije upozorio da neće dopustiti prolazak flotile do Gaze koja je pod blokadom Izraela i Egipta od 2007. godine, nakon što je militantna organizacija Hamas preuzela kontrolu nad tim teritorijem.

Sa svih strana svijeta stižu osude izraelske akcije. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio je da je šokiran nasiljem protiv pro-palestinske humanitarne misije te traži da Izrael provede punu istragu incidenta. Europska unija također je zatražila istragu, ali i trenutno i bezuvjetno otvaranje graničnih prijelaza ka Pojasu Gaze. Izaslanici članica Europske unije danas se sastaju u Briselu kako bi razmotrili izraelsku akciju. Više zemalja povuklo je svoje ambasadore iz Izraela.

XS
SM
MD
LG