Linkovi

S moždanim udarom, bolje šanse preživljavanja u specijaliziranim centrima


S moždanim udarom, bolje šanse preživljavanja u specijaliziranim centrima
S moždanim udarom, bolje šanse preživljavanja u specijaliziranim centrima

Pacijenti liječeni u centrima za moždani udar imaju veću šansu da čim prije prime trombolitičku terapiju

Stari stereotip da kardiovaskularne bolesti pogađaju sredovječne muškarce s viškom kilograma u razvijenim zemljama - više ne vrijedi. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da 80 posto žrtava srčane bolesti i moždanog udara živi u zemljama srednjih i niskih primanja. Jedna nova američka studija pokazuje da liječenje u specijaliziranim centrima za moždane udare spašava živote.

Brzina i način liječenja ključni su za preživljavanje moždanog udara. Kad je Paul Stacy doživio udar, vozilo hitne pomoći odvelo ga je u specijalizirani centar premda je njegova lokalna bolnica bila bliže: "Nisam mogao reći ni koja je godina, niti kad mi je rođendan. Nisam bio siguran ni da sam rekao svoje puno ime. A, nisam se mogao sjetiti ni rođaka ili bilo čega sličnog. No, oni su me uspjeli vratiti u život."

Znanstvenici su proučili podatke o preživljavanju gotovo 31 tisuće pacijenata pogođenih moždanim udarom. Svi su pretrpjeli akutni ishemički infarkt mozga, udar izazvan ugruškom krvi koji začepi dotok krvi u pogođeni dio mozga. Bez normalnog protoka krvi, moždane stanice počnu umirati. To je razlog zašto moždani udar često izaziva trajna oštećenja ili smrt. Centri za moždani udar imaju specijalizirane medicinske ekipe koje skupno rade na trenutnoj, organiziranoj skrbi oboljele osobe.

Studiju je vodio dr. Ying Xian, iz Kliničkog istraživačkog instituta Duke: "Pacijenti liječeni u centrima za moždani udar imaju veću šansu da čim prije prime trombolitičku terapiju. To je liječenje kojim se rastapa ugrušak koji je izazvao udar, te se tako oštećenje mozga svede na najmanju mjeru."

Upravo je primitak tih lijekova za otapanje krvnog ugruška ono što čini razliku: pacijenti liječeni u specijaliziranim centrima za moždani udar imali su 20 posto veću vjerojatnost preživljavanja.

Prije provođenja ove studije nije bilo brojčanih podataka koji bi pokazivali da specijalizirani centar čini razliku u preživljavanju.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da su kardiovaskularne bolesti - uključujući moždani udar - odgovorne za trećinu svih smrtnih ishoda u svijetu. Očekuje se da će se te brojke dramatično povećati do 2020., kad Svjetska zdravstvena organizacija prognozira da će srčani i moždani infarkt postati vodeći uzroci smrti u svijetu.

XS
SM
MD
LG