Linkovi

BiH

Šest i po godina zatvora za planiranje terorističkih napada na SIPA-u i tuzlansku policiju


Maksim Božić i Edin Hastor u sudnici Suda BiH
Maksim Božić i Edin Hastor u sudnici Suda BiH

Državni sud je proglasio Maksima Božića i Edina Hastora krivim zbog planiranja da počine teroristički napad u Istočnom Sarajevu i Tuzli i osudio ih na ukupno šest i po godina zatvora.

Božić i Hastor su proglašeni krivim da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu s drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada.

Božiću je izrečena kazna od četiri godine, a Hastoru od dvije i po godina zatvora, izvještava BIRN BiH.

“Oni su planirali i pripremali napad na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog Kantona”, navodi se u presudi.

Optužnica protiv Božica i Hastora podignuta je u julu 2018. godine, a optuženi su negirali krivicu mjesec dana kasnije.

Nakon godinu dana suđenja, u završnim riječima krajem juna ove godine, Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu za Božića i Hastora, dok su Odbrane predložile da se obojica oslobode krivice.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG