Linkovi

Moskva zahtijeva zatvaranje USAID-a u Rusiji


Rusija optužuje Sjedinjene države da se koriste svojom agencijom za pružanje pomoći za razvoj u Moskvi kako bi utjecale na rusku politiku. Do tih optužbi dolazi dan nakon što je Washington objavio da će udovoljiti zahtjevu Moskve da Američka agencija za međunarodni razvoj zatvori svoje poslovanje u toj zemlji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je danas izrazilo zabrinutosti zbog, kako je navelo, nastojanja da se utječe na politički proces putem distribucije nepovratnih kredita. Ministarstvo navodi da USAID ima do prvog oktobra da zaustavi svoje projekte.
USAID logo
USAID logo

Ova američka agnecija u Rusiji djeluje već 20 godina, od pada Sovjetskog saveza, pomažući u borbi protiv AIDS-a, tuberkuloze, pružajući pomoć hendikepiranima, štiteći okolinu i divljač, i boreći se protiv trgovine ljudima. Agencija takodjer promovira demokraciju, poštivanje ljudskih prava, i gradjansko društvo.

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland je danas izjavila da je Rusija prošle nedjelje poslala pismo Washingtonu obavještavajući ga da im više nisu potrebne usluge USAID-a. Nulandova nije kritizirala potez Kremlja, ali je rekla da se Sjedinjene države nadaju da će Rusija preuzeti punu odgovornost u svim poljima u kojima je djelovao USAID.
Agencija je inače do sada na Rusiju potrošila oko 2,7 milijardi dolara, a za ovu godinu je bilo planirano da se potroši oko 50 miliona dolara.
XS
SM
MD
LG