Linkovi

Održan susret Kerry - Lavrov


Državni sekretar Kerry sa ruskim ministrom vanjskih poslova Lavrovim, 9. august 2013.

Američki državni sekretar John Kerry je otvorio sastanak sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, kojem prisustvuju i ministri obrane dvaju zemalja - riječima da ovi razgovori po važnosti nadmašuju trenutna neslaganja Amerike i Rusije.

Govoreći u State Departmentu , Kerry je rekao da američko ruske odnose karakteriziraju i zajednički interesi , a ponekad, kako je naglasio, i sukobljeni interesi, i to ne samo oko slučaja američkog špijuna Edwarda Snowdena.

Kerry je takodjer rekao da su i američki i ruski zvaničnici otvoreni kada su u pitanju područja neslaganja , ali je naglasio da je važno da dvije zemlje pronadju načina da prevazidju sporove oko pitanja raketne obrane i drugih strateških pitanja, kao što su Afghanistan, Iran, Sjeverna Koreja i Sirija.

Gospodin Lavrov je rekao da je rat u Siriji prioritet za obje zemlje u smislu rješenja te krize, napominjući da obje strane podržavaju napore da se organizira medjunarodna mirovna konferenciju i iznadje političko rješenje ratu.

Američki diplomati ipak nastoje da očuvaju dio zajedničkog, ovih dana sve manjeg, manevarskog prostora sa Rusijom. Najnovija stvar koja je uzdrmala bilateralne odnose bilo je saopštenje o otkazivanju sastanka predsjednika Obame sa ruskim predsjednikom Putinom, koji je trebao da se održi u Moskvi, neposredno pred konferenciju G 20 koja se idućeg mjeseca održava u St.Petersburgu.

Glasnogovornica State Departmenta, Jen Psaki, diplomatski je objasnila odluku o otkazivanju bilateralnog susreta, rekavši:

Nismo trenutno, u pogledu brojnih medjusobnih pitanja, u fazi u kojoj bi summit na predsjedničkom nivou bio baš najkonstruktivniji korak, kazala je Psaki.

U ta pitanja spadaju: moskovski pritisak na domaće disidente, američki plan raketne odbrane za Evropu i kao finalni iritirajući faktor - ruski azil dat Edwardu Snowdenu, kojeg Sjedinjene Države traže zbog odavanja informacija o tajnim američkim programima nadzora i praćenja.

Anthony Cordesman iz Centra za strateške i medjunarodne studije, kaže da je otkazivanje predsjedničkog summita veliki diplomatski korak unazad.


Treba razgovarati. Ne možeš poslati poruku koja nešto znači - ne komunicirajući i ne sastajući se., govori gospodin Cordesman.

Ali, State Department navodi da najnovije neslaganje oko jednog čovjeka, neće ometati progres po drugim pitanjima.

Ne mislim da ima ikakve tajne o stavu Sjedinjenih Država oko gospodina Snowdena. To jeste dio, ali nije veliki dio onoga što je na dnevnom redu današnjih razgovora., kaže Jen Psaki.

Sirijski krvavi gradjanski rat je takodje sporno pitanje, za koje i Anthony Cordesman, kao i Graeme Bannerman iz Instituta za Srednji Istok, kažu da će biti teško pokrenuti naprijed.


Russia ne vjeruje Sjedinjenim Državama na Srednjem Istoku. Mi hoćemo da oni prihvate naš pristup, a oni nisu spremni na to., kaže Bannerman, dok Cordesman dodaje:

Mnogo toga će se svoditi jednostavno na pristajanje da se neke stvari ne rade, na dogovor da se komunicira i na traženje načina da se tamo utječe izvana.

XS
SM
MD
LG