Linkovi

Američki ministar obrane: Rusija razvija novo nuklearno oružje


Američki ministar obrane Jim Mattis NATO, Brussels, 4. oktobra 2018.
Američki ministar obrane Jim Mattis NATO, Brussels, 4. oktobra 2018.

Zapadne sile su upozorile Rusiju da zaustavi agresivno ponašanje, uključujući kršenje sporazuma o kontroli oružja, široko rasprostranjene kibernetičke napade, kao i pokušaje ubojstava u drugim zemljama. Na samitu NATO zemalja, i američki ministar obrane Jim Mattis je rekao da je Rusija prekršila Sporazum o ograničavanju raketa srednjeg dometa.

Sjedinjene Države vjeruju da Rusija razvija novo nuklearno oružje, što bi bilo direktno kršenje američko-sovjetskog sporazuma o eliminiranju raketa srednjeg i kratkog dometa potpisanog 1987. godine. Američki ministar obrane je rekao kolegama zemalja članica NATO saveza da će Washington odgovoriti ukoliko se Moskva ne vrati poštivanju sporazuma.

JAMES MATTIS, američki ministar obrane:
"Sjedinjene države vrše reviziju opcija , kako diplomatskih tako i obrambenih, ali sve to u dogovoru sa saveznicima. Ne treba zaboraviti da smatramo da trenutna situacija, otvoreno kršenje sporazuma od strane Rusije, nije održiva. "


Rusija je zanijekala da krši sporazum i tvrdi da je Amerika ta koja je postavila svoju raketnu obranu i na time krši sporazum. Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg kaže da je Rusija nedavno priznala da postoji novi raketni sistem koji predstavlja rizik za cijeli Sjeverno-atlantski savez. On je podsjetio i na ruska kršenja drugih međunarodnih normi, kao što je korištenje vojne sile nad svojim susjedima, pokušaji utjecaja na tuđe izbore i širenje dezinformacija.

JENS STOLTENBERG, Generalni tajnik NATO saveza:
" Izjave holandske i britanske vlade su otkrile da se radi o ruskoj kampanji kibernetičkih napada diljem svijeta, bez diskriminacije."

NATO Secretary General Jens Stoltenberg Oct. 3, 2018.
NATO Secretary General Jens Stoltenberg Oct. 3, 2018.

Holandija je, naime, jučer saopćila da je ruska vojna obavještajna služba GRU pokušala izvesti kibernetički napad na sisteme Organizacije za zabranu kemijskog oružja sa sjedištem u Hagu. Samo nekoliko sati prije toga Britanija je, uz pomoć obavještajnih podataka Australije i Novog Zelanda, optužila GRU da po cijelom svijetu vrši kibernetičke upade. Saveznici su upozorili Rusiju da se takvo ponašanje neće tolerirati.

U međuvremenu je američko Ministarstvo pravosudja objavilo podizanje optužnica protiv sedam ruskih obavještajnih agenata koje se odnose na kompjutersko hakiranje, određene prijevare, krađu identiteta i pranje novca u cilju odvlačenja pažnje od skandala oko dopinga ruskih sportista, iza kojih , kako se navodi, stoji vlada u Kremlju. Trojica od tih sedam obavještajaca su također umiješani u upad u kompjuterski sistem američke Demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG