Linkovi

Zapad-Rusija-Ukrajina: Geopolička igra šaha


Rusija je duž granice sa Ukrajinom rasporedila na hiljade vojnika. Tvrdi da nema invazione namjere, ali i ističe da zadržava pravo da zaštiti rusko stnovništvo u Ukrajini.

Nakon aneksije Krima, Zapad pokušava procijeniti što bi mogli biti slijedeći potezi Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina prema Ukrajini. I Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija sa zabrinutošću prate gomilanje ruskih vojnih snaga duž ukrajinsko-ruske granice. Politička strategija ruskog predsjednika, s jedne strane, i mogući odgovori Zapada, s druge strane, ubrzano prerastaju u napetu geopolitičku partiju šaha u kojoj je remi, koji bi mogao zadovoljiti obje strane i Ukrajinu između njih - malo vjerojatan.

Na tvrdnje američkih i britanskih zvaničnika da Rusija, gomilanjem trupa uz ukrajinsku granicu nastoji još više destabilizirati Ukrajinu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odgovara:

"Mi smo duboko ubijeđeni, i niko to do sada nije doveo u pitanje, da situacija ne može biti smirena i usmjerena ka nacionalnom dijalogu ako ukrajinski zavaničnici nastave ingnorirati interese i težnje stanovnika jugoistočnih područja Ukrajine."

Rusija je duž granice sa Ukrajinom rasporedila na hiljade vojnika. Moskva tvrdi da nema invazione namjere, ali i ističe da zadržava pravo da zaštiti rusko stnovništvo u istočnim dijelovima Ukrajine.

Analitičarka Irina Timšizin je uvjerena da je krajnji cilj Rusije vrlo jasan i ističe:

"Ruska strategija je, po svemu sudeći, obnoviti sovjetsku uniju, vrlo sličnu onoj koja je postojala prije kolapsa Sovjetskog Saveza. Putin smatra samog sebe objediniteljem ruskog tla na kojem Rusi, i izvan granica Rusije i u Rusiji, žive. Jedna od tih zemalja je Ukrajina koju Rusija nije priznala kao odvojenu državu."

U Kijevu je susret predstavnika ukrajinskog parlamenta i Komunističke, proruski orijentirane partije, završen tučom što je još jedan pokazatelj visokih tenzija unutar Ukrajine. Tim povodom vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksander Turčinov je rekao:

"Ranije planirane i kordinirane provokacije protiv Ukrajine su uveliko u toku. Sve to organizirale su obavještajne službe Rusije."

Čelnik ukrajinske Komunističke partije Petro Simonenko sadašnje najviše zvaničnike Ukrajine optužuje za ignoriranje interesa i potreba Ukrajinaca:

"Najvažnija stvar sada je odgovoriti na pitanje šta je ukrajinska vlada uradila da bi preduprijedila sva ova događanja. Počnimo sa analizom zahtjeva građana koji žive u Luhansku, Donjecku i drugim područjima i koji su izašli na ulice. Analizirajmo zašto i koja prava oni žele odbraniti."

I Karkiv je jedan od gradova na istoku Ukrajine u kojem su podjele jasno uočljive.

"Zahtijevamo referendum. Družina koja sada zasjeda u parlamentu u Kijevu ne može nam nametati svoje mišljene" - kaže proruski orijentirana Olesija. Njen sugrađanih Vladlen misli potpuno suprotno:

"Situaciju kakvu imamo u Karkivu provocirala je isključivo pro-ruska strana. U interesu je Rusije da vrati Karkiv, Donjeck i Luhansk pod rusku kontrolu. To je njihov interes."

Analitičarka Irina Timšizin o posljednjim reakcijama Zapada kaže:

"Upravo sada Zapad šalje poruke koje su vrlo različite i ukazuju na određeni stepen bozajni Zapada usljed Putinovih akcija. Za Putina to znači da može ići dalje, ubijeđen da odgovori Zapada neće biti takvi da bi ga ozbiljnije uzdrmali."

Politička partija šaha na granicama Ukrajine i Rusije se nastavlja, bez jasnog znaka o mogućem pobjedniku. Dosta je analitičara koji procjenjuju je Putin uvjeren u pobjedu i da želi biti pobjednik prije 25. maja, dana za kada su u Ukrajini zakazani izbori.
Zapad-Rusija-Ukrajina: Geopolička igra šaha
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00
XS
SM
MD
LG