Linkovi

Objavljen snimak ruskih planova za novi oružani sistem podvodnih dronova


Russia president Vladimir Putin
Russia president Vladimir Putin

Vlada u Kremlju je potvrdila da su dva velika ruska TV kanala objavila detalje planova za novi nuklearni torpedo – navodno slučajno -, dodajući kako se nada da se takvo što više neće dogoditi.

Medjutim, državni ruski mediji su na prominentnom mjestu u ovkru objave te vijesti, objavili i intervju sa jednim stručnjakom za obranu, koji je dao dodatne detalje o

"tajnom" oružju, što je navelo neke analitičari, I dio javnosti, da kažu kako ne vjeruju da se radi o slučajnosti, odnosno da je vijest o torpedo objavljena greškom.

U utorak navečer su državni kanali NTV I Channel One , inače pod oštrom kontrolom Kremlja, objavili rečene snimke , koji prikazuju sastanak predsjednika Putina s najvišim zvaničnicima obrane. Sastanak je navodno održan u Sočiju

U jednom trenutku, focus kamere pada prvo na rame jednog od oficira na razgovorima, a potom na dokumenat koji on drži, I na kojem piše "Okeanski višenamjenski sistemi Status-6.'” Na dokumentu se takodjer vide crteži koji izgledaju kao torpedo, ili pak podvodni dron. (https://www.youtube.com/watch?v=SWeOeCyfrkM)

Iako je glasnogovornik Kremlja izjavio da je to prikazano slučajno, danas je

Radio Sputnik, koji je dio državnog medijskog sistema Sputnik, objavio intervju sa Igorom Korotchenko, , urednikom magazine Nacionalna Odbrana, koji je dao dodatne detalje oko novog oružanog sistema Status-6.

U ovom intervjuu, koji su kasnije prenijeli RIA Novosti, I Tass, Korochenko je izmedjuostaloga rekao da "Sjedinjene Države aktivno razvijaju anti-raketne obrambene sisteme… u nadi da će stvoriti neprobojan štit oko sebe…medjutim Rusija će imati sposobnost da neutralizira svaku američku vojno-tehničku soluciju. "

XS
SM
MD
LG