Linkovi

Russia Today počeo sa emitovanjem na srpskom jeziku uz poruku "Kosovo je Srbija"


Ruski državni kanal Russia Today (RT) saopštio je u utorak, 15. novembra, da je počeo sa emitovanjem online odnosno web sadržaja svog programa na srpskom jeziku.

Ovu vijest na Twitteru je potvrdila i glavna urednica RT, Margarita Simonyan porukom: "Pokrenuli smo RT na Balkanu. Jer Kosovo je Srbija."

U saopštenju objavljenom na siteu RT na ruskom jeziku, najavljeno je da će emitovanje televizijskog programa na srpskom jeziku početi do 2024. godine.

"Vjerovatno nas nigdje u svijetu nisu očekivali koliko ovdje. Želim da se obratim dragim Srbima na njihovom jeziku: 'Braćo, gledajte RT'", rekla je Margarita Simonjan u zvaničnom saopštenju ruske državne televizije.

RT, kao medij pod kontrolom Kremlja koji se finansira iz državnog budžeta, ima zabranu emitovanja u Evropskoj uniji od marta 2022. godine.

Označen je kao ključan za širenje ruske propagande i na meti je širokog paketa sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Ali vlasti u Srbiji, uprkos pozivima iz Brisela, odbijaju da se usklade sa evropskim sankcijama.

Već na prve najave da bi RT mogao da pokrene svoj program na srpskom jeziku reagovala je Evropska unija (EU) u julu mjesecu 2022.

Tada je saopšteno da Brisel očekuje da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom.

U saopštenju Petera Stana, portparola Evropske komisije (EK) za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku od 15. jula, dodaje se da se od Srbije očekuje usklađivanje sa odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruske državne televizije RT.

"RT je dio ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata kojima Kremlj prati nezakonitu agresiju na Ukrajinu i ubistva ukrajinskog naroda", saopštio je Stano.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG