Linkovi

Russia Today na srpskom - najvjerovatnije dio novog paketa EU sankcija


ilustracija
ilustracija

Evropska unija (EU) razmatra mogućnost da sanckioniše ruski državni medij Russia Today (RT) Balkans koji emituje program na srpskom jeziku, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih diplomatskih izvora.

Kako su objasnili izvori RSE, Evropska komisija (EK) je u procesu pripreme novog paketa sankcija protiv Kremlja zbog agresije na Ukrajinu. O novom paketu restritktivnih mjera je već održan prvi krug konsultacija sa državama članicama.

Preliminarna lista novih sankcija obuhvata i "proširenje liste medija kojima je zabranjeno emitovanje, uključujući i Russia Today Balkans".

Zvaničan prijedlog EK o novom paketu sankcija biće predstavljen državama članicama u narednim nedeljama. Države članice EU učestvuju u izradi zvaničnog prijedloga EK, a sankcije jednoglasno usvajaju.

Ruski državni kanal Russia Today (RT) je počeo sa emitovanjem na srpskom jeziku u novembru 2022 godine. Riječ je o emitovanju online, odnosno web sadržaja.

Emitovanje Russia Today u EU na ostalim stranim jezicima, već je sankcionisano. Pod evropskim sankcijama su već RT na njemačkom i francuskom, a u aprilu 2023. je donijeta ista odluka i za RT na arapskom jeziku.

Kada je donijeta odluka o otvaranju RT na srpskom jeziku, Evropska unija je zatražila od Srbije da se uskladi sa odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruskih državnih medija.

Srbija, međutim, do sada nije uvela ni jednu restriktivnu mjeru protiv Rusije od početka invazije na Ukrajinu, iako je Brisel na to poziva jer je država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Stvara se sistem protiv zaobilaženja sankcija

Evropska unija namjerava da u okviru novih restriktivnih mjera protiv Rusije stvori i takozvani "sistem protiv zaobilaženja sankcija".

Na preliminarnom spisku novih sankcija se predviđa da se uvedu mjere protiv entiteta ili subjekata u onim zemljama koje zaoblaze sankcije.

Kako se saznaje iz diplomatskih izvora, u nacrtu koji priprema Evropska komisija predviđa se da u okviru sistema protiv zaobilaženja sankcija, prvi korak bude upozorenje trećim zemljama koje to čine.

Ako zemlje koje su dobile upozorenje ne prestanu da zaobilaze sankcije, sljedeći korak bi bio uvođenje ograničenja za subjekte iz tih zemalja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG