Linkovi

Najmanje 38 mrtvih u terorističkom napadu u Moskvi


Napad u moskovskom metrou izvršile su dvije žene - samoubice

Ruski zvaničnici su saopštili da su dvije žene izvršile samoubilačke bombaške napade u moskovskom metrou. Poginulo je najmanje 38, ranjeno 65 ljudi.

U prvoj eksploziji, na stanici Lubjanka, u jeku jutarnje špice, poginulo je najmanje 25 ljudi u vozu i na peronu. Ta stanica se nalazi ispod sjedišta ruske Federalne službe bezbjednosti, agencije koja je zamijenila nekadašnji KGB. Druga eksplozija dogodila se oko 40 minuta kasnije, na stanici Park kulture, i u njoj je poginulo 13 ljudi. Ruska novinska agencija Itar Tass javlja da je najmanje 30 ranjenih i dalje u vrlo ozbiljnom stanju. Očevici govore da je na ove dvije stanice nastala masovna panika nakon napada dok su prisutni bili zaslijepljni dimom i padali jedni preko drugih pokušavajući da izadju na sigurno.

Tokom sastanka sa predsjednikom Dimitrijem Medvedevom, pred televizijskim kamerama, direktor Federalne službe bezbjednosti Aleksander Bortnikov rekao je da preliminarni rezultati istrage ukazuju na teroriste povezane sa Sjevernim Kavkazom. Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali je prošlog meseca jedan od vodećih čečenskih ekstremista zaprijetio da će rat prenijeti u ruske gradove.Premijer Vladimir Putin je prekinuo posjetu Sibiru i vratio se u Moskvu odakle je rekao da će "teroristi biti uništeni."

Američki predsjednik Barak Obama osudio je napade nazvavši ih užasnim i dodao da američki narod stoji uz Rusiju u protivljenju nasilnom ekstremizmu. Njemački kancelar Angela Merkel uputila je izraze sućuti ruskom predsjedniku Dimitriju Medvedevu, dok je francuski predsjednik Nikola Sarkozi rekao je da reč o "napadima iz mržnje."
Prošle nedjelje su ruske snage sigurnosti ubile jednog od vodećih pobunjenika sa Sjevernog Kavkaza, koji se samtrao odgovornim za napad iz 2005-te godine u području Kabardino - Balkaria, kada je ubijeno 100 osoba.
Predsjednik Medvedev je sutrašnji dan, utorak, proglasio danom žalosti.

XS
SM
MD
LG