Linkovi

Washington uvodi vizna ograničenja i sankcije RusijiBijela kuća je danas objavila da uvodi vizna ograničenja na Ruse i gradjane Krima koji prijete Ukrajini, a predsjednik Obama je ovlastio nametanje sankcija na grupe i individue "odgovorne za aktivnosti koje direktno štete demokratskim procesima ili institucijama u Ukrajini ."

Predsjednik Barack Obama kaže da će nove sankcije značiti veći trošak za Rusiju zbog njenog vojnog napredovanja u Krimu, te da planirani referendum o tome da li bi se to poluostrvo trebalo priključiti Rusiji predstavlja narušavanje međunarodnog zakona i ustava Ukrajine. Predsjednik Obama je reporterima u Bijeloj kući rekao da se izvršnom naredbom koju je danas potpisao odobravaju sankcije, među njima i ograničenje na vize za one koji narušavaju ukrajinski teritorijalni integritet ili kradu imovinu od ukrajinskog naroda. On kaže da su takvi koraci poduzeti uz blisku suradnju sa američkim evropskim saveznicima, te da je zadovoljan da je do izražaja došlo međunarodno jedinstvo u ovim kritičnim trenucima. Američki predsjednik je dodao da bilo kakvi razgovori o budućnosti Ukrajine moraju uključivati legitimnu vladu te zemlje.

U medjuvremenu su zakonodavci parlamenta na Krimu glasali da se Krim da Rusiji.

Zastupnik u krimskom parlamentu, Sergei Shuvainikov, je tom prilikom rekao:

"Slijedeća pitanja će biti postavljena na referendumu: kao prvo, da li ste za ponovno ujedinjenje Krima s Ruskom Federacijom, a drugo, Da li glasate za restauraciju Ustava iz 1992. godine i za pripadnost Krima Rusiji?'"

Današnje glasanje krimskog parlamenta se poklopilo sa održavanjem hitnog summita u Brusselsu lidera Evropske Unije, koji razgovaraju o tome kako izvršiti pritisak na Rusiju da obustavi vojni upad na Krim.

Ukrajinski premijer Arseniy Yatsenyuk, koji je prisutan na sastanku Unije u Brusselsu odbacio je glasanje krimskog parlamenta u korist pripajanja tog poluotoka Rusiji. On je pri tom rekao:

"To je nezakonita odluka i taj takozvani referendum nema nikakvog pravnog osnova. Zbog toga pozivamo vladu u Moskvi da ne podržavaju separatiste u Ukrajini. Krim jest, i bit će integralni dio Ukrajine."

Medjutim, gospodin Yatsenyuk je takodjer rekao da je njegova vlada otvorena za razgovore s Moskvom o krizi

"Spremni smo za suradnju ali nismo spremni da se predamo i da budemo podredjeni Rusiji. "

U medjuvremenu izvješća sa krima kažu da je jedan tim Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi zaustavljen na granici , i da mu nije bio dozvoljen ulazak na Krim. Za sada nije poznato da li je tim bio i zadržan od pro-ruskih snaga na Krimu.
XS
SM
MD
LG