Linkovi

Rusija: Putin ponovo na čelu države!?


Rusija: Putin ponovo na čelu države!?
Rusija: Putin ponovo na čelu države!?

Na internet-stranici Dožd vrti se pitanje kojim se Rusi pozivaju da komentiraju gotovo siguran povratak Putina na funkciju predsjednika države. Najpopularniji odgovor je .... iseliti se.

Prema mišljenjima građana Rusije, Vladimir Putin, aktualni predsjednik ruske vlade, vjerojatno će ponovo biti izabran za predsjednika te zemlje i tako na toj toj funkciji naslijediti sadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvjedeva, nekadašnjeg ruskog premijera. Gospodin Medvjedev, predsjednik Rusije od 2008. godine, predložio je takvu mogućnost u subotu, na godišnjem kongresu ruske vladajuće stranke.

I ta pažljivo planirana ponovna smjena na funkcijama između premijera Putina i predsjednika države Medvjedeva ponovo je centralna tema na državno kontroliranoj televizijskoj mreži. Daleko od tih programa ima i onih, ne toliko mnogo, koji se ipak usude ne-aplaudirati takvoj smjeni na ruskom vrhu. Dan nakon najave mogućeg ponovnog izbora gospodina Putnina mogli su se čuti i vidjeti slogani "Rusija bez Putina."

Ilja Jašin iz opozicionog pokreta "Solidarnost" optužuje ruskog predsjednika Medvjedeva da za premijera Putina drži toplim tron predsjednika države:

„Putin se vraća nazad, premda zaista i realno nije otišao sa funkcije predsjednika Rusije. Svi shvataju da je on bio lider klike na vlasti protekle četiri godine i da je Medvjedev samo držao tu poziciju za njega.“

Gospodin Jašin, uz optužbe za korupciju u vladinim krugovima, smatra da je u Rusiji produbljen jaz između bogatih i siromašnih:

"Rusija je na vrhu Forbsove liste milijardera, dok 20 miliona rusa žive u siromaštvu“ - ističe on.

Rusija: Putin ponovo na čelu države!?
Rusija: Putin ponovo na čelu države!?

U Moskvi, gradu od 12 miliona stanovnika, samo oko 250 ljudi se okupilo na prosvjedu protiv Putina. Jedan od njih, Sergej Nikolajevič, penzionirani oficir, bio je više radoznao nego zabrinut najavljenim političkim razvojem:

„U relativno uspješnoj zemlji, sa našim izvorima gasa i nafte, revolucija nije vjerojatna“ - kaže on.

Većina nedeljnih posjetilaca moskovskih parkova ne želi govoriti o politici. Oni koji hoće nešto reći kratki su u svojim ocjenama. Primjera radi, Vladimir Aristarkov kaže da će glasati za opozicionu, Komunističku stranku iako smatra da će dvojac Putin-Medvjedev ostati na vlasti još dvadesetak godina:

„Naša, ruska verzija doktora Evila i njegovog malog dvojnika, ostaće na vlasti koliko god budu mogli.“

Dima, Aristarkov prijatelj, je mišljenja da Rusiji zbog toga prijeti dugoročna stagnacija:

„Rusija nazaduje i nastaviće stagnirati. I to je trajati još 12 godina. Putin će biti na vlasti još 6 godina, a siguran sam i 6 godina poslije toga.“

Na internet-stranici Dožd vrti se pitanje kojim se Rusi pozivaju da komentiraju gotovo siguran povratak Putina na funkciju predsjednika države. Najpopularniji odgovor je .... iseliti se.

Andrej, 34-godišnji Moskovljanin, neće iseliti, ali nije ni sretan mogućnošću da Putin ostane na vlasti:

„To nas čini istovjetnim komunističkoj Rusiji jer imamo jednu partiju, jednu vladu, jednog vođu.“

Andrej smatra i da je ruska najveća prednost, ogromne rezerve gasa i nafte, Ahilova peta današnje Rusije:

„Vrlo smo ovisni o cijenama nafte i gasa i to rusku ekonomiju čini vrlo ranjivom.“

U svijetu kojem prijeti ekonomska recesija, a time i pad cijena nafte i gasa, pažljivo planirana smjena na političkom vrhu Rusije, unatoč čvrstom držanju vlasti sadašnjih lidera, mogla bi se ipak, ako do recesije dođe, suočiti sa realnom provjerom do izbora koji će biti održani naredne godine.

XS
SM
MD
LG