Linkovi

Svijet: O uzroku pada ruskog aviona nad Sinajem rano pouzdanije govoriti


Defintivan odgovor o uzroku pogibije 224 osobe neće uslijediti tako brzo. Istrage o sličnim nesrećama su vrlo zahtjevne i traju dugo.

Britanski premijer David Cameron je izjavio da je vrlo vjerovatno da je ruski putnički avion iznad sinajskog polutooka prošle sedmice oboren bombom, iako egipatski i ruski zvaničnici te navode odbacuju kao špekulacije. Govoreći prije današnjih razgovora sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el Sisijem u Londonu, gospodin Cameron je rekao da stručnjaci još uvijek nisu sigurni u uzrok nesreće u kojoj su poginule 224 osobe.

U Washingtonu, glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je rekao da Sjedinjene države još nisu donijele vlastiti zaključak, ali da ne mogu isključiti mogućnost eksplozije bombe. On je odbio razgovarati o tome šta su američki obavještajci saznali, rekavši samo da se ne može isključiti ništa, pa tako ni mogućnost umiješanosti terorista. Jedan američki zvaničnik je rekao da presretnute komunikacije navode na mogućnost da su militanti Islamska država odgovorni za obaranje aviona i da je neko unutar aerodroma u Sharm el-Sheikhu pomogao postavljanju bombe na avion koji je poletio ka St. Petersburgu.

Rusija je odbacuje teoriju o postavljenoj bombi, navodeći da je isuviše rano reći šta je bio uzrok nesreće. I glasnogovornik egipatskog predsjednika je također upozorio na prerano donošenje zaključaka.

Da podsjetimo, u avionu su, na letu za St. Petersburg, uglavnom bili ruski turisti koji su bili na odmoru u egipatskom ljetovalištu. Do nesreće je došlo 23 minuta nakon polijetanja aviona tipa Airbus 321-200. Od subote, kada se desila nesreća, do sada je nađeno 140 tijela, a 58 žrtava identificirano je vizuelno. U Velikom Novgorodu jučer je obavljanja prva sahrana jedne od žrtava. Bila je to 60-godišnje Nina Luščenko, radnica u jednoj školskoj kantini.

U Moksvi je danas, na sjednici vlade, ruski premijer Dmitrij Medvjedev zadužio ministra saobraćaja Maksima Sokolova da u saradnji sa nadležnim zvaničnicima zemalja sa kojima Rusija održava redovne avionske letove procijeni potrebe i mogućnosti poduzimanja dodatnih sigurnosnih mjera. Ministar Sokolov je, govoreći o dosadašnjem toku istrage, rekao:

"Dekodiranje i analiza podataka o letu aviona počela je jučer i imamo prve rezultate. O tome je još rano govoriti. Ministarstvo saobraćaja uputilo je egipatskim vlastima, nadležnim za avio-saobraćaj, zahtjev o preispitivanju mjera sigurnosti na egipatskim aerodromima."

Površina pretraživanja lokaliteta na kojem se srušio avion proširena je na 40 kvadratnih kilometara saopštio je danas, takođe u Moskvi, Aleksej Smirnov, vršilac dužnosti direktora ruskog Centra za hitne krize i dodao:

"Do sada je pretražena površina od 33 kvadratna kilometra. Korišteni su droni i satelitski snimci. U posljednja 24 sata ruski spasioci pronašli su pomrtne ostatke više putnika, osobone stvari i dokumenta."

Militanti i ekstremisti Islamske države preuzeli su odgovornost za obaranje aviona zbog, kako su naveli, osvete Rusiji za vojno uključivanje u sukobe u Siriji. Predstavnici egipatskih vlasti isključili su mogućnost da je avion srušen pogotkom rakete. Vjerojatnije je da je uzrok pada eksplozija izazvana bombom sakrivenom ili unesenom u avion. Britanski ministar saobraćaja Patrick McLoughlin kaže:

"Ne možemo kategorički tvrditi šta je uzrok eksplozije, ali smo zabrinuti da je pad aviona rezultat aktiviranja eksplozivne naprave."

Kao i Rusija, i Britanija održava direktne letove do egipatskog ljetovališta i sada poduzima dodatne mjere sigurnosti britanskih putnika. Sjedinjene Države nemaju direktnih letova do Sharm e-Shaika. Avoinske kompanije su, međutim, dva puta u u prethodnih 12 mjeseci upozorene da izbjegavaju letove iznad ili u blizini Sinaja. Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je o mjerama predostrožnosti, obaveznim za američke avio-kompanije, rekao:

"Aerodrom u Sharm el-Shaiku, kao krajnju tačku leta nema ni jedan američki avio-prevoznik. Kada bi to bila krajnja odredišna tačka za bilo koji američki putnički avion, uveli bi cijeli niz mjera koje bi, radi sigurnosti putnika, morale biti poštovane i primjenjivane."

Slično britanskim zvaničnicima, i neki američki zvaničnici misle da je vrlo moguće da je bomba u avionu uzrok eksplozije i pada ruskog aviona. Defintivan odgovor o tome što je uzrok pogibije 224 osobe neće uslijediti tako brzo. Istrage o uzrocima nesreća, sličnih ovoj posljednjoj, su vrlo zahtjevne i traju dugo.

Svijet: O uzroku pada ruskog aviona nad Sinajem rano pouzdanije govoriti
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

XS
SM
MD
LG