Linkovi

Olimpijada u Sočiju: Inspiracija za zdraviji način života


Oko 60 odsto Rusa i 25 posto Ruskinja su pušači. Uz to, a prema provedenim istraživanjima, svaki osmi smrtni slučaj vezan je za prekomjernu upotrebu alkohola, posebno votke.

Organizatori zimskih olimpijskih igara u Sočiju nadaju se da će Igre podstaći zdraviji način života u Rusiji, zemlji visoke stope smrtnih slučajeva koje ljekari i zdravstveni stručnjaci pripisuju rizičnim faktorima načina života. Prema podacima ruske vlade oko 400.000 osoba umire godišnje od oboljenja vezanih za pušenje. Alkohol je takođe decenijama veliki problem i jedan od tih faktora rizika.

Soči, olimpijski grad, gradi i imidž zdravog grada. Jedan od koraka bio je 2010. godine propis gradskih vlasti o nepušačkim zonama. Šetnja gradom ovih dana ukazuje na to da još mnogo toga treba uraditi.

Kao i u cijeloj Rusiji.

Oko 60 odsto Rusa i 25 posto Ruskinja su pušači. Uz to, a prema provedenim istraživanjima, svaki osmi smrtni slučaj vezan je za prekomjernu upotrebu alkohola, posebno votke.

Volonter u organizacionom mehanizmu Igara i bivši pušač Andrej Prokopjev se nada da može doprinijeti pozitivnim promjenama. Jedan je od onih koji su organizirali "Health Expo," neformalnu uličnu kliniku u centru Sočija. On kaže:

"U Rusiji imamo različite vrste problema. Neki od tih oboljenja uobičajena su i u svijetu. Većina naših vezana je za ovisnost o pušenju, alkoholu i drugi vrstame ovisnosti."

Zdravstveni stručnjaci opće stanje ljudskog tijela mjere sa osam ključnih pokazatelja - od krvnog pritiska do snage ruku - i tim pokazateljima formiraju sliku biološke starosti, odnosno realnog stanja starosti tijela.

Biološka starost Ruskinje Galine je, po tim pokazateljima, 69 godina. Ona, inače, ima 62 godine i kaže:

"Uznemirena sam saznanjem da je moja biološka starost veća nego stvarna. Mislim da je ideja takvog ocjenjivanja tjelesnog stanja vrlo korisna i dobro upozorenje da živim zdravije."

Mnogi Rusi, građani Sočija i posjetitelji Igara, zadrže se na brojnim zdravstvenim kontrolnim tačkama čije je formiranje podstaknuto održavanjem zimske olimpijade.

Konstantin Kaznov, jedan od posjetitelja, kaže:

"Zaista uživam gledajući nadmetanja sportista. Želim biti zdraviji, želim biti na nekin način sličan tim sportistima."

U Olimpijskom parku pušenje je zabranjeno, osim u posebno označenim malim dijelovima. U junu ove godine stupiće na snagu zakon kojim se širom Rusije zabranjuje pušenje u barovima, restoranima i trgovinama. Ruska vlada je značajno podigla i cijene votke da bi i na taj način obeshrabrila opijanja.

Andrej Prokopjev sa optimizmom kaže:

"Olimpijada je novi početak za mnoge Ruse. Za pušače da prestanu pušiti i počnu misliti na zdravlje. Sport je zdravlje, zdravlje je sport"

Naravno, to bi mogao biti početak jednog vrlo dugačnog puta promjena. Olimpijske igre su, nema sumnje, inspiracija za mnoge Ruse da se odluče na zdraviji način života.

Olimpijada u Sočiju: Inspiracija za zdraviji način života
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
XS
SM
MD
LG