Linkovi

Predsjednik Obama osudio samoubilački napad na moskovskom aerodromu


Predsjednik Obama osudio samoubilački napad na moskovskom aerodromu
Predsjednik Obama osudio samoubilački napad na moskovskom aerodromu

Najmanje je 35 osoba ubijeno a 145 ranjeno u samoubilačkom bombaškom napadu do kojeg je došlo na odjelu za međunarodne dolaske glavnog terminala aerodroma Domodedovo

Predsjednik Obama nazvao je današnji napad na jednom moskovskom aerodromu "užasnim", ponudivši Rusiji podršku Sjedinjenih Država. Najmanje je 35 osoba ubijeno a 145 ranjeno u samoubilačkom bombaškom napadu do kojeg je došlo na odjelu za međunarodne dolaske glavnog terminala aerodroma Domodedovo. Očevici kažu da su ljudi prekriveni krvlju navalili na izlaze za nuždu. Na video snimkama vide se tijela kako leže oko područja ispunjenog dimom, dok spasilačke ekipe iznose ranjene na nosilima.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev proglasio je ovo terorističkim napadom i obećao da će odgovorni za to biti pronađeni i kažnjeni. Medvjedev je naložio pojačane mjere sigurnosti u svim ruskim transportnim centrima. Francuska i Njemačka nazvale su napad "barbarskim". Glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen također je osudio napad i izrazio solidarnost saveza s Rusijom. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izrazio je sućut rođacima i žrtvama napada u ime Britanaca.

Novinska agencija Interfax citira policijske izvore koji kažu da vlasti tragaju za tri osobe povezane s ovim napadom. Današnji napad najteži je u glavnom ruskom gradu od dvostrukog samoubilačkog napada u ožujku prošle godine u moskovskoj podzemnoj željeznici kojom prilikom je poginulo 40 osoba. Dvije žene odgovorne za prošlogodišnji napad bile su iz Dagestana, regije gdje je raširen islamski ekstremizam. Inače mjere sigurnosti na aerodromu Domodedovo već su ranije doživjele neuspjeh - 2004. godine dva bombaša samoubojice ukrcala su se u zrakoplove ilegalno kupujući karte od aerodromskog osoblja. Detonirali su eksploziv na sebi u letu u dva zrakoplova pri čemu je poginulo 90 osoba.

XS
SM
MD
LG