Linkovi

Predsjednik Obama objavio nove, do sada najostrije sankcije na Rusiju


Obama Ukraine Russia
Obama Ukraine Russia

Americki predsjednik Barack Obama je objavio nove ekonomske sankcije na Rusiju - tacnije na ruske banke i kompanije za energetiku, a zbog ruske podrske pro-ruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Govoreci kasno poslijepodne po istocno americkom vremenu u BIjeloj Kuci, predsjednik Obama je rekao da je mnogo puta zatrazio od Moskve da poduzme korake kako bi smirila krizu, te dodao da Rusija do sada nije udovoljila niti jednoj od americkih preporuka.

"Mi smo naglasili da bismo voljeli da se ova kriza rijesi diplomatskim putem, kazao je americki predsjednik, i dodao : "Moramo vidjeti konkretne korake i akciju, a ne samo rijeci. Moramo vidjeti da Rusija istinski zeli pokusati da okonca ovaj sukob. ''

Obama je takodjer rekao da Rusija nastavlja podrzavati separatisticke snage na istoku Ukrajine, saljuci borce i oruzje preko granice.

Predsjednik Obama je potom ponovio da Sjedinjene drzave stoje uz ukrajinski narod, koji, kako je naglasio, cini izuzetan napredak usprkos tome sto je suceljen s ogromnim i teskim izazovima. Ovom prilikom je Obama spomenuo nedavno odrzane demokratske izbore, kao i potpisivanje sporazuma o udruzivanju sa Evropskom Unijom.

Nove sankcije koje su nabrojane na internet stranici americkog ministarstva financija, zabranjuju americko finansiranje dvaju velikih ruskih institucija - - Novatek and Rosneft - i ogranicavaju njihov pristup svjetskim trzistima kapitala.

Mjerama je takodjer pogodjeno osam ruskih proizvodjaca oruzja, kao i kljucni objekat za otpremu proizvedenog oruzja na Krimu, koji je Rusija anektirala u martu mjesecu.

XS
SM
MD
LG