Linkovi

Rusija: Moskva, evropski grad sa najviše muslimana


Rekonstrukcija jedne od svega 4 džamije u Moskvi
Rekonstrukcija jedne od svega 4 džamije u Moskvi

U Moskvi živi oko dva miliona muslimana, više nego i u jednom evropskom gradu. Na jednoj, od svega četiri džamije u Moskvi, u toko je rekontrukcija što je dodatno smanjilo prostor za molitve.

Već dugi niz godina u Parizu, Londonu i Berlinu brzo raste broj stanovnika, muslimana. Sada je Moskva na redu. Kako najveći i glavni grad Rusije reaguje na taj i vjerski i demografski izazov?

U Moskvi živi oko dva miliona muslimana, više nego i u jednom evropskom gradu.I kada su se muslimani, vjernici, u utorak okupili da bi obilježili početak Bajrama, na hiljade i hiljade njih molili su na moskovskim ulicama. Ove godine, za razliku od prošle, nije bilo snijega i kiše.

Na jednoj, od svega četiri džamije u Moskvi, u toku su radovina na rekontrukciji što je dodatno smanjilo prostor u kojem muslimani, vjernici mogu moliti.

Abdul Bari Sultanov, musliman iz Tatarstana, povijesno muslimanskog regiona, kaže:

"Džamije su nam potrebne, potrebne u svakom moskovskom dijelu. Kao i medrese i imami da bi muslimani vjernici mogli moralno da se pripremaju sa susret sa bogom."

Ruska pravoslavna crkva gradi 200 novih crkava u i oko Moskve. Projekti za gradnju novih džamija nikada ne dobijaju saglasnost.

Gajdar Džemal, muslimanski aktivista, optužuje Kremlj za blokadu gradnje novih džamija u Moskvi:

"Ruska i gradska vlast vodi politiku direktne supresije. Ne shvata da to stvara problemi i njima samima, mnogo veći nego što misle da sada jeste."

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin se zaklinje da nove džamije neće biti građene u Moskvi. Tvrdi da su muslimani koji mole na ulicama uglavnom iz centralne Azije, radnici na privremenom radu koji će se vrati kućama. Govoreći nedavno u jednoj emisji moskovskog radio-programa „Eko“ Sobjanin je istakao da su svega 10 odsto stanovnika Moskve muslimani i da je gradnja džamija za svakoga ko to poželi prekomjerna. On je, uz snažnu podršku Kremlja, izabran za gradonačelnika prošlog mjeseca. Tvrdi da zna šta žele oni koji su glasali za njegov izbor.

O antagonizmu prema muslimanima govore i prošlonedjeljni prosvjedi u radničkim kvartovima građana Moskve slavenskog porijekla protiv pridošlica iz centralne Azije i regiona Kavkaza. Neposredan povod bila je smrt mladog Rusa, slavena, koga je ubio pridošlica iz Azerbejdžana.

Analitičari prosvjede protiv pridošlica nazivaju modernim progromom. Policija je pritvorila 2.000 radnika-pridošlica. Političari traže zabranu prodaje stanova pridošlicama i uvođenje viza za muslimane iz zemalja koje su decenijama bile u sastavu bivšeg Sovjetskog Saveza.

Izolda Kukuškina, Ukrajinka koja je preselila u Moskvu nakon raspada Sovjetskog Saveza, gledajući rijeku muslimana-vjernika kako teče pored njene pravoslavne crkve, kaže da je zabrinuta za budućnost Moskve:

"Biće, bojim se, muslimanska. Vjerujte mi, volim muslimane, ali Moskva mora biti slavenska. Treba to nekako izbalansirati. Dotok pridošlica utiče na naš život na loš način."

Za sada, i ko zna koliko dugo, budućnost Moskve će biti muslimani-vjernici na ulicama i progromi koje će pokušavati provoditi oni koji su za dominatno, izrazito dominantno slavensku i pravoslavnu Moskvu.
Rusija: Moskva bez novih džamija
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
XS
SM
MD
LG