Linkovi

Rusija: Na putu do tenka bez ljudske posade


Rusiji susjedne države i zemlje članice NATO saveza će s punom pažnjom pratiti i modernizaciju oružane moći ruske armije, čije je jedan dio i tenk Armata T-14.

Rusija je prošlog mjeseca, na vojnoj paradi u povodu proslave kraja Drugog svjetskog rata i Dana pobjede nad fašizmom, predstavila novi, suvremeni tenk nazvan Armata T-14. Projektanti tog tenka tvrde da je 20 godina ispred sada najboljih tenkova u naoružanju zapadnih zemalja i prvijenac je više milijardi dolara skupog programa modernizacije ruske armije.

Vodeći projektant Andrej Terlikov kaže da su svi materijali, uređaji i oprema ugrađeni u tenk najbolje od Rusima raspoložive suvremene tehnologije, ističe da je taj tenk prvo oklopno borbeno oruje bez ljudske posade u kupoli i dodaje:

"Stepen automatizacije, principi kojima smo se vodili, tehnološka rješenja koja smo kreirali predstavljaju ogroman korak prema još modernijem tenku, tenku bez ljudske posade."

Jedna od karakteristika tenka je njegov tako nazvani ekplozivno-reaktivni oklop za koji Andrej Terlikov tvrdi da je stanju da podnese udare svake protiv-tenkovske granate iz vojnog arsenala NATO-saveza. On o tome kaže:

"Tenk je opremljen sistemom aktivne zaštite koji registrira projektile ispaljene na tenk, proračunava tačku eventualnog pogotka i generira protiv-udarni otpor ili pak uništava projektil koji ide prema tenku vlastitim defanzivnim oružjem."

O sitemu upravljanja, rukovanja tenkom Artamata T-14, Ilja Demčenko, prvi asistent glavnog projektanta, kaže:

"Taj sistem je, da tako kažem, nova filozifija promišljanja tih mašina. Osnova je daljinsko kontroliranje borbenog modula korištenjem širokog spektra audio i video signala i novih algoritama... To je kao da posada pred sobom ima kompjutersku igru koju zna odigrati do kraja, i u potrebnom trenutku donijeti odgovarajuću borbenu odluku."

Svako novo oružje i oruđe prati i određeni stepen skepticizma ističe Henry Boyd, analitičar londonskog Međunarodnog instituta za strateške analize i dodaje:

"Poređenja novog ruskog tenka sa suvremenim tenkovima oružanih snaga zapadnih zemalja je nešto što traži vrijeme. Mislim da moramo sačekati da bi imali bolji uvid, da bi vidjeli da li je sve ono što se, da tako kažem, reklamira kao prednost realno. Ambicije su jedno, praktično povrđivanje sasvim nešto drugo. I cijena će u određenom momentu biti prosuđivana."

A cijena je visoka - i do 8 miliona dolara po tenku, koliko košta i lakši borbeni mlazni avion. Sankcije Zapada prema Rusiji zbog intervencije u Ukrajini i pad cijena sirove nafte i prirodnog plina teško pogađaju rusku ekonomiju podsjeća Henry Boyd:

"Visoko-serijska proizvodnja tenka trebala bi početi 2018. godine. Da ili ne....upitno je."

Malo je vjerojatno da će tenk Armata T-14 biti korišten u sukobima na istoku Ukrajine, čak i ako ti sukobi eskaliraju. Izvjesno je, međutim, da će geopolitička doktrina predsjednika Rusije Vladimira Putina biti snažan podsticaj masovnoj proizvodnji i daljem razvoju novog tipa tenka.

Rusija: Na putu do tenka bez ljudske posade
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Rusiji susjedne države i zemlje članice NATO saveza će, to je takođe izvjesno, s punom pažnjom pratiti i analizirati sve elemente modernizacije ruske armije, čije je jedan dio i tenk Armata T-14.

XS
SM
MD
LG