Linkovi

Čeljabinsk: Samo meteor, a ne kraj svijeta


Teško oštećena fabrika cinka u Čeljabinsku
Teško oštećena fabrika cinka u Čeljabinsku

„Ljude je zahvatila panika. Čuli su i povici... ovo je kraj svijeta - izjavio je Vitalij Kazakov, jedan od očevidaca pada meteora.

Oko hiljadu osoba povrijeđeno je prilikom pada meteora na području Čeljabinska. Taj meteor, kako je navedeno u saopštenju ruske Akademije nauka bio je težak oko desetak tona, a u zemljinu atmosferu ušao je brzinom od oko 54 hiljade kilometara. Prema informacijama ruske novinske agencije RIA-Novosti preliminarne indikacije ukazaju na to da je riječ o meteorskoj kiši, nizu manjih meteora nastalih raspadom velikg na visini od 10-ak hiljada metara iznad zemlje.

Pad meteora u ranim jutarnjim satima, ili više manjih meterora, ako se naknadnim uvidima pokaže da je bila riječ o meteorskoj kiši, zabilježen je na nekoliko amaterskih video-snimaka građana Čeljabinska. Nakon udara u zemlju, čeljabinska fabrika cinka teško je oštećena, a na mnogim zgradama, uz druga manja oštećenja, popucali su prozori.

„Ljude je zahvatila panika. Čuli su i povici "ovo je kraj svijeta" - izjavio je Vitalij Kazakov, jedan od očevidaca pada meteora

Prema zvaničnoj informaciji zdravstvene službe Čeljabinska blizu 100 osoba je hospitalizirano, a 985 je lakše povrijeđeno.

„Povrede su, u najvećem broju slučajeva, posjekotine krhotinama stakla. Dosta je i onih koji su pretrpjeli kontuzije“ - rekao je dr. Vladimir Basmajikov, jedan od hirurga bolnice u Čeljabinsku

Na pitanje da li su stanovnici u regionu Čeljabinska mogli biti uporozeni na pad meteora, odnosno da li stanovnici bilo kojeg drugog područja na našoj planeti mogu biti pravovremeno upozoreni odgovor je ne ukoliko se radi o meteorima manjih dimenzija.

„U slučaju kao što je bio jutrošnji, meteor je bio kraći od desetak metara. Meteore takvih veličina nije moguće uočiti i pratiti teleskopima“ - izjavio je prof. Heiner Klinkrad, čelnik Evropske svemirske agencije.

Pad meteora na zemlju dešava se praktično svakodnevno. U ogromnoj većini slučajeva to su vrlo, vrlo mali meteori, padaju u okeane ili nenaseljena područja i takvi padovi ne bivaju registrirani. Izuzeci su mogući, a pad meteora na području Čeljabinska upravo to potvrđuje.
Čeljabinsk: Samo meteor(i), a ne „kraj svijeta“
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00
XS
SM
MD
LG