Linkovi

Rusija: Ljubavna afera sa Jamesom Bondom


Moskovljani hrle da vide novu muzejsku postavku nazvanu Designing 007, postavljenu na pet spratova, sa 500 predmeta, setova, I kostima.

Tokom sovjetske ere, gledanje filmova o Jamesu Bondu u Rusiji je moglo voditi do zatvorske kazne. Usprkos zabrani, mnogi su imali priliku gledati piratske kopije filmova tokom odmrzavanja hladnog rata 80-tih godina prošlog vijeka. To se razvilo u rusku ljubavnu aferu sa tajnim agentom.

1964 godine, kada je film o Jamesu Bondu pod nazivom Iz Rusije sa ljubavlju punio kino dvorane u Sjedinjenim državama, odnosi Moskve I Zapada su bili zamrznuti u hladnom ratu. Pola vijeka nakon toga, odnosi između Moskve I zapada su ponovo zamrznuti, ovaj put zbog ruskog naoružavanja pobunjenika u Ukrajini.

Ali bez obzira na geopolitiku, Moskovljani sada hrle da vide novu muzejsku postavku nazvanu Designing 007. Izložba u muzeju multimedijske umjetnosti je postavljena na pet spratova, sa 500 predmeta, setova, I kostima. Kustosica izložbe je Ekaterina Inozemtseva.

Posjeta je ogromna, imali smo 15 hiljada posjetitelja za 3, 4 dana, kaže ona.

Ona dodaje da su 80-te godine sada dio prošlosti, kada su stanovnici tadašnjeg Sovjetskog saveza gledali filmove o Jamesu Bondu na prokrijumčarenim video kasetama.

Na jednoj od najpopularnijih društvenih mreža, VKontakte, grupa ljubitelja Jamesa Bonda broji više od 20 hiljada ljudi, kaže Ekaterina Inozemtseva.

Za stanovnike Sovjetskog saveza, James Bond je nudio uzbudljiv prozor u zabranjeni svijet zapada. Danila Matsokin je na izložbu došao sa suprugom I šestogodišnjim sinom.

Tokom mog djetinstva, 70-tih I 80-tih godina, u sovjetskoj eri, voljeli smo Jamesa Bonda. Za nas je to kao iznenađenje iz raja, kaže on.

Gaiane Danilian kaže da su filmovi o Jamesu Bondu drastično izmijenili njen pogled na svijet kada je bila tinejdžerka u Moskvi 80-tih godina.

Ideja o ljepoti avanture I slobode je motivirala Ruse da gledaju te filmove, kaže ona.

Sada već baka koja živi u New Yorku, Danilianova kaže da su filmovi o Bondu doprinijeli njenoj odluci da emigrira u Sjedinjene države 1992.

Daniel Kovtun, student ekonomije iz Moskve, došao je na izložbu sa svojom djevojkom. On kaže da seksi imidž Jamesa Bonda I dalje živi.

On je sjajan. Za djevojke, on je ideal muškarca. On ima oružje, automobile, novac. Ima dosta avanturističkog duha I zato je interesantan.

U Moskvi, sasvim je jasno da fantazije o Jamesu Bondu prelaze granice I generacije. Kako se čini, svaki muškarac želi biti James Bond, a svaka žena Bondova djevojka.

XS
SM
MD
LG