Linkovi

Rusija: Politički motivirana zloupotreba Interpola


"Zahtjevu za crvenom potjernicom udovoljava se lako. Rad Interpola zasniva se na povjerenju u opravdanost takvih zahtjeva. To povjerenje može biti i izigrano."

Britanska organizacija za unapređenje demokracije The Henry Jackson Society optužila je ruski režim da zloupotrebljava Interpol zahtijevajući da se, u skladu sa nadležnostima i praksom te međunarodne policijske službe, hapse i Rusiji izručuju politički oponenti koji su se sklonili u druge zemlje. U novoobjavljenom izvještaju te britanske organizacije navodi se više takvih politički motiviranih zahtjeva Moskve.

I Rusija, kao i svaka od 190 zemalja, članica Interpola, može tražiti izdavanje crvene potjernice, odnosno hitnog zahtjeva za hapšenje i izručivanje, osumnjičenika za kriminal koji borave u nekoj drugoj državi, članici.

David Satter, analitičar organizacije The Henry Jackson Society podsjeća:

"Zahtjevu za crvenom potjernicom udovoljava se lako. Rad Interpola zasniva se na povjerenju u opravdanost takvih zahtjeva. To povjerenje može biti i izigrano."

Moskva se optužuje da često zloupotrebljava taj sistem zahtijevajući podizanje crvenih optužnica protiv političkih oponenata ističe David Satter, inače i autor studije Ruske zloupotrebe Interpola, i dodaje:

"Mnogi ljudi u Rusiji su nepošteno, politički motivirano, optuživani. Ruska vlast sklona je te nepoštene optužbe proslijeđivati Interpolu čime optuženim bivaju uskraćene mnoge slobode i prava."

Rusija uzvraća tvrdnjama da svi optuženi po izručenju imaju i da će na ruskim sudovima imati pošteno i objektivno suđenje.

Među optuženim, čije hapšenje i izručivanje Moskva zahtijeva raspisivanjem crvene potjernice, je i Bill Browder, izvršni direktor investicionog fonda Hermitage Capital, specijaliziranog za ulaganja u Rusiji. Sergej Manjitsky, advokat koji je svojevremeno zastupao Billa Browdera, ubijen je u jednom ruskom zatvoru 2009. godine. Ubijeni advokat istraživao je slučajeve korupcije na državnom nivou.

Moskva je Billa Browdera optužila za pronevjeru i zahtiijevala raspisivanje crvene potjernice. Zahtjev je, nakon temeljitih provjera opravdanosti, odbačen.

"Pokušavali su sve da budem uhapšen i izručen Rusiji. Uz Interpol, pokušali su moj rad blokirati i razlitičim administrativnim akcijama. Ako bi im se ukazala prilika, i da ih ne uhvate, Rusi bi me ubili bez razmišljanja" - kaže Bill Browder.

U oktobru prošle godine nadležni bugarski sud odbacio je kao neosnovanu crvenu potrjernicu, raspisanu na zatjev Rusije, kojom je traženo hapšenje i izručivanje politčkog oponenta Nikolaja Kobljakova, takođe optuženog za pronevjeru.

"Ta odluka za mene je bila primjer evropske pravde, poštivanja evropskih principa" - ističe Nikolaj Kobljakov.

Čelnici Interpola naglašavaju da su mnoge zloupotrebe spriječene radom Komisije za kontrolu dosijea, neovisnog analitičarskog tijela unutar Intepola.

David Slatter, međutim, upozorava:

"Ta komisija ne radi baš dobro, i ne radi na svim slučajevima. A ako zemlje, poput Rusije, u kontinuitetu zloupotrebljavaju Interpol kao instituciju, onda bi im trebalo uskrati članstvo u Interpolu."

Predstavnici Interpola odbili su da govore za Glas Amerike, a u pisanom saopštenju odbacuju tvrdnje da je Interpol, kao institucija zloupotrebljavan, i ističu da je pravo i obaveza svake zemlje, članice da procijeni da li su optužbe na osnovu kojih se traži raspisivanje crvene potjernice pravno utemeljene i opravdane.

Rusija: Politički motivirana zloupotreba Interpola
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

XS
SM
MD
LG