Linkovi

Rusija pooštrava zakone o restrikciji Interneta


Ruski predsjednik Vladimir Putin ,June 3, 2015.
Ruski predsjednik Vladimir Putin ,June 3, 2015.

Ruski aktivisti za slobodu medija upozoravaju da ruska Duma razmatra dodatne zakone kako bi se ostvarila veća kontrola nad Internetom , posebno pretraživačima. Odjel Kremlja za medije je prošli mjesec kontaktirao internetske gifante kao što su Facebook, Twitter i Google , da bi ih podsjetio da se u Ruskom kibernetskom prostoru moraju pridržavati ruskih zakona. Kritičari kažu da se postojeći zakoni i oni u razmatranju , koriste kako bi ograničili rad političke opozicije.


Aktivisti za slobodu medija kažu da su ruski zakoni u medijskom polju vrlo restriktivni, a stanje bi moglo postati i gore. Ruski zakonodavci sada predlažu da pretražvači, kao što je ruski Yandex ili američki Google, budu odgovorni za materijal koji pronalaze na internetu.

Bivši ruski novinar Gregory Asmolov se bavi ulogom interneta u ruskom društvu.

“Svjedoci smo nastojanjima Yandexa da se usprotivi ovom zakonu, medjutim, Yandex ima sjedište u Rusiji. No, i Google je ranjiv, jer ga se može optužiti da je strani agent. Dobra strana za Google jest da im Rusi nisu vlasnici, niti Rusija sjedište, i to im ostavlja malo prostora i malo fleksibilnosti u tome kako odgovoriti na ovakve zahtjeve i nove zakone. ”


Ruski parlamentarci nastoje na neki način iskopirati regulativu Evropske Unije iz 2014. poznatu pod nazivom Pravo da se zaboravi - čime se pretraživači prisiljavaju da uklone zastarjele i irelevantne linkove na zahtjev.No, kaže Asmolov ruski prijedlog seže i mnogo dublje - i dodaje:

“Njihov prijedlog zakona kaže da svaka informacija starija od tri godine, može biti uklonjena iz kibernetičkog prostora na zahtjev, bez obzira ima li to smisla ili ne. To dakle znači da praktički sve može biti uklonjeno, prema ovom novom zakonu. ”

Asmolov dodaje da su ograničenja na internet pojačana nakon ruskih predsjedničkih izbora 2012.godine. U to vrijeme je ruski pro-putinovski senator,Ruslan Gattarov , zanijekao da se radi o cenzuri.

"Borimo se protiv ekstremnih sadržaja, koji našu djecu dovodi u vezu sa pedofilima, sa prodavcima droga, sa onima koji su spremni nagovoriti dijete da izvrši samoubojstvo. "kazao je tada Gattarov.

Medjutim, aktivisti za slobodu informacija kažu da restrikcije interneta podrazumijevaju vrlo široku definiciju onog što je ekstremno.

Oni napominju da su opozicione grupe koristile internet kako bi organizirale prosvjede protiv Kremlja 2012. godine, a tada je bio uhapšen i lider oporbe, Alexei Navalny.

U intervjuu za Glas Amerike Navalny je rekao da su postupci vlasti vremenski uskladjeni sa nadolazećim izborima.

"Izuzetno je važno da Kremlj eliminira ne vladine grupe i njihov utjecaj , jer bi te grupe mogle ne samo financirati oporbu, nego i organizirati narod, postati intelektualnim centrom. Putin želi da prostor očisti od svake organizirane strukture. "

Ruske vlasti insistiraju na tome da ograničenja interneta za cilj imaju zaštitu društva. Ali, kritičari govore da je to samo zavjesa iza koje se krije borba protiv domaće i strane opozicije Vladimiru Putinu.


XS
SM
MD
LG