Linkovi

Počinje summit G 20 u Rusiji


Dok će najveća pažnja svijeta tijekom summita G 20 biti fokusirana na pitanje Syrije, i ekonomski oporavak ostaje prioritet za zemlje u razvoju koje se sučeljavaju s teškoćama.Dvodnevni sastanak 20 najrazvijenijih zemalja svijeta u St Petersburgu, Rusia, bi trebalo da se fokusira na poslove i globalni ekonomski rast, te da se pomogne ekonomijama da ostanu stabilne , u vrijeme kada Sjedinjene Države povećavaju interesne stope. Strožija monetarna politika Sjedinjenih Država prijeti da padnu tržišta novca, kao i da se oslabe ekonomije članica G 20, kao što su Brazil, India, Indonezija, turska , i Južna Afrika.

Lideri nekih od ovih zemalja žele da se obezbijedi da Sjedinjene Države koordiniraju s drugim zemljama kada budu revidirale svoju monetarnu politiku.

Još jedno pitanje na agendi summita je reguliranje financijskih institucija koje nisu bankarske prirode, a koje se bave investicionim fondovima i tržištima novca.

A pitanje koje postavljaju neki aktivisti, izdvajajući Rusiju, je anti-homoseksualna politika vlade u Moskvi , kao i spor Sjedinjenih DRžava i Rusije oko pitanja usvajanja ruske siročadi u Ameriku.
XS
SM
MD
LG