Linkovi

Rusija igra opasne igre intenziviranjem vojnih letova


Jedna kompanija za pitanje sigurnosti za sjedištem u Londonu optužuje Rusiju za opasne igre zbog, kako navodi, uznemiravajućih narušavanja zračnog prostora, bliskih susreta na moru i simuliranih napada protiv zapadnih zemalja. Ovakvi navodi dolaze nakon višemjesečnih intenziviranih vojih letova kojima je Rusija testirala odbrambene sposobnosti NATO saveza.

Ruski avioni su se približili ili prekršili zračni prostor NATO saveza gotovo 40 puta u posljednjih osam mjeseci, prema podacima organizacije European Leadership Network. U izvještaju te grupe se navodi da je jedan takav let jedva izbjegao sudar sa civilnim avionom iznad Danske. Također postoji izvještaj o prisustvu ruske podmornice u švedskim vodama, što je dovelo do obimne operacije pretraživanja, zatim o otmici estonijskog zvaničnika obavještajne službe, pa čak i simuliranom raketnom napadu na Sjedinjene države.

Ovakvo ponašanje seže veoma duboko, kaže Jonathan Eyal, iz instituta Royal United Services i dodaje:

Ono što možemo vidjeti su pokušaji da se probije sigurnosna garancija i njen kredibilitet, koju je zapad obezbjedio bivšim komunističkim zemljama, kaže gospodin Eyal.

Ta vrsta garancije je data u obliku pisanih obećanja, i manjih baza, kao što je ona u Poljskoj. Ali sada se ti objekti proširuju, i zemlje članice NATO saveza održavaju veći broj međusobnih vježbi, kao i sa zemljama partnerima duž granice sa Rusijom, kao što su vježbe u Ukrajini.

Mi moramo poslati poruku Moskvi da se ne spremamo za borbu, da ne nastojimo uzrokovati napetosti, ali isto tako i da nismo prestrašeni.

Stručnjaci kažu da je agresivniji vojni stav Rusije u Evropi djelimično vojni test, a djelimično predstava za domaću publiku. Ali to ne predstavlja ozbiljnu vojnu prijetnju, smatra Douglas Barrie, iz Međunarodnog instituta za strateške studije.

Ono sa čime se NATO sada suočava nije veličina ruskih zračnih snaga iz doba Sovjetskog saveza. Ruske zračne snage su znatno manje, i znatno manje sposobne nego su to bile sovjetske zračne snage 80-tih godina, kaže Douglas Barrie.

Pa ipak, povećane investicije su omogućile veći broj ruskih letova. A u narednim godinama se planira i dodatna modernizacija.

Mislim da to pokazuje nivo ambicije među ruskom elitom, smatra Douglas Barrie.

Stručnjaci kažu da se radi o ambiciji da se spriječi dodatno proširenje NATO saveza do ruskih granica, pa čak i da se odustane od predanosti NATO saveza bivšim sovjetskim republikama. A to je nešto što zvaničnici NATO saveza kažu da neće nikada učiniti.

XS
SM
MD
LG