Linkovi

Stupaju na snagu nove sankcije SAD i EU protiv Rusije


Sjedište sankcijama obuhvaćene banke "Sberbank" u Moskvi
Sjedište sankcijama obuhvaćene banke "Sberbank" u Moskvi

Sankcionisani su sektori odbrane, energetike i finansija, a na listi banaka koje će se naći na udaru američkih snakcija biće i privatna banka “Sberbank”.

VAŠINGTON / BRISEL- SAD su pojačale sankcije protiv Rusije zbog podrške koju Moskva pruža pro-ruskim separatistima i slanja vojske na teritoriju Ukrajine. Sankcionisani su sektori odbrane, energetike i finansija, a na listi banaka koje će se naći na udaru američkih snakcija biće i privatna banka “Sberbank”.

Takođe se zabranjuje izvoz robe, usluga i tehnologija za pet ruskih firmi.

Vašington je objavio nove sanckije nakon što je Evropska unija takođe pooštrila mjere koje je uvela protiv Rusije.

Proširene evropske sankcije Rusiji koje su usvojene prošle nedjelje stupiće na snagu danas, saopšteno je iz Evropskog savjeta.

Na udaru se nalazi pet ruskih banaka i tri državne naftne kompanije, kojima će do daljnjeg biti zabranjen pristup evropskom tržištu novca, stoji u saopštenju Saveta.

Sem toga, sankcije obuhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namjene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.

Evropski savjet, koga čine predstavnici 28 zemalja članica EU je odlučio i da proširi "crnu listu" ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU doda sa nova 24 imena, tako da se ona sad odnosi na ukupno 119 osoba.

Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog “agresije” na Ukrajinu članice EU su donele u petak prošle nedjelje, s tim što su odlučile da odlože primjenu dok ne vide da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.

Iako se primirje uglavnom poštuje, a Rusija i Ukrajina razgovaraju o mirovnom planu, odlučeno je da sankcije stupe na snagu u petak, nakon što ta odluka bude objavljena u službenoj gazeti EU, kada će biti poznat i spisak pravnih i fizičkih lica na koje se sankcije odnose.

Predsjednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj rekao je da će bi EU mogla da ukine sankcije Rusiji ukoliko izveštaj koji bi trebalo da bude urađen do kraja septembra potvrdi da je sproveden mirovni plan u Ukrajini.

U prvom reagovanju, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da EU, nakon usvajanja novih sankcije Moskvi, donela odluku da bude protiv mirovnog rešenja krize u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG