Linkovi

Rusija: Armija posmatrača, volontera, za poštenije izbore


„Kada sam čuo da će web-kamerama biti snimano glasanje pomislio sam da će ovog puta nešto zaista biti drugačije, transparentnije. Kasnije sam saznao da snimci neće biti dostupni javnosti. Dakle, sve će biti snimljeno, a zatim gurnuto u stranu.“

Tri mjeseca poslije parlamentarnih izbora, popraćenih brojnim sumnjama i tvrdnjama da su bili uveliko lažirani u korist vladajuće stranke Ujedinjena Rusija koju predvodi predsjednik ruske vlade Vladimir Putin, Rusi ponovo za dva dana izlaze na izbore. U nedelju će birati predsjednika države, a najveći favorit je upravo Vladimir Putin. Nakon dva mandata kao predsjednik države on, u skladu sa ruskim ustavom nije mogao biti izabran i po treći put uzastopno. Sklonio se malo u stranu, na funkciju predsjednika vlade, sa te pozicije držao sve ključne poluge, i sada ponovo može biti biran za predsjednika države.

Prilikom današnjeg susreta sa stranim novinarima u Moskvi gospodin Putin izrazio je uvjerenje da će biti pobjednik nedeljnih izbora, a proteste koji traju od decembra ocijenio je kao vrlo dobro iskustvo za Rusiju.

Jedan od rezultata, ili posljedica, tog iskustva je formiranje korpusa posmatrača-volontera koji će pažljivo pratiti tok glasanja i prebrojavanje glasačkih listića. Zbog toga je, primjera radi, tokom više proteklih vikenda u univerziteskim učionicama na nužnoj obuci bilo na stotine i stotine Rusa. Oni su dio armije od 200.000 volonetera, posmatrača koji će pratiti tok glasanja u nedjelju i nastojati uočiti moguće izborne prevare.

Annu Bugrovu sumnje u decembarske manipulacije su podstakle da sada bude aktivnija:

„Uvjerena sam da je bilo velikih prevara. Čitala sam dosta o tome i sada sam među posmatračima-dobrovoljcima.“

Metvey Petukhov iz organizacije „Građani posmatrači“ volontere upućuje u osnove njihovih obaveza na glasačkom mjestu. Dio obuke odnosi se i na ponašanje prema policiji i kako podnijeti zakonski valjan prigovor.

„Naš cilj je vrlo jednostavan - učiniti izbore poštenim koliko je to najviše moguće. U Moskvi je relativno lako... imaćemo jako mnogo posmatrača“ – kaže on.

Masha Lipman, analitičarka moskovskog centra Carnegie upozorava:

„Teško da će takva vrsta nadzora nad izborima biti moguća za cijelu Rusiju. Regioni, provincije su brojni i različiti, uveliko drugačiji od urbanih centara.“

Poslije brojnih optužbi o izbornim prevarama na decembarskim parlamentarnim izborima ruski premijer Vladimir Putin najavio je program vrijedan pola milijarde dolara - instaliranje po dvije web-kamere na svakom od 100 hiljada glasačkih mjesta.

Vyacheslav Filipov, posmatrač-volonter, nije ubijeđen da će to značiti bitan doprinos regularnosti izbora:

„Kada sam čuo da će web-kamerama biti snimano glasanje pomislio sam da će ovog puta nešto zaista biti drugačije, transparentnije. Kasnije sam saznao da snimci neće biti dostupni javnosti. Dakle, sve će biti snimljeno, a zatim gurnuto u stranu.“

Ekaterina Korovkina je spremna u nedjelju na glasačkom mjestu ostati i 20 sati da bi spriječila bilo kakvu sumnjivost ili neregularnost:

„Vjerujem da možemo promijeniti nešto na bolje i želim biti dio toga, želim se boriti....“

I možda će se morati boriti da dokaže prevaru, ako je uoči. Nakon parlamentarnih izbora u decembru, eksperti za glasanje pomno su analizirali tok glasanja i prebrojavanje glasova i zaključili da je 21 odsto, ili 14 miliona, glasova pod ozbiljnom sumnjom.

XS
SM
MD
LG