Linkovi

Zatvor u Sibiru - ili egzil na Zapadu?


Povratak Vladimira Putina u Kremlj prošloga maja , uveo je u Rusiju tzv. Novi konzervatizam. U to vrijeme , u Moskvi, Rusi su prosvjedovali inauguraciju Vladimira Putina kao predsjednika. Policija se postavila protiv prosvjednika koji su sjedili na ulicama, medju njima I lider Leonid Razvozzhayez. Danas je on jedan od 19 prosvjednika optuženih od strane vlade, nakon što je Putin postao predsjednikom.

Medjtuim, Razovzzhayev je učinio nešto za ovu generaciju ruskih disidenata – pobjegao je iz zemlje I potražio status izbjeglice po standardima UN-a u Ukrajini. Medjutim, jednog dana u Kijevu izašao je iz svog ureda na kafu, I - nestao!

Pojavio se ponovno u Moskvi , vičući dok su ga iz zatvora prebacivali na sud.

"Recite ljudima da su me mučili. Obećali su da će me ubiti. Mučili su me dva dana, nakon što su me oteli u Ukrajini…"

Aktivista iz Kijeva Maksym Butkevych kaže da je ovo mučno upozorenje.

"Ovo šalje vrlo jasan signal ljudima koji pokušavaju dobiti azil u Ukrajini – šalje poruku da Ukrajina nije bezbjedna zemlja za one koji traže azil, niti za izbjeglice.."

U Moskvi Yulia Razozzhayeva brine o svom mužu, koji je sada u zatvoru u Irkutsku, u središnjem dijelu Sibira. Ona govori:

" Bojim se za njegov život. Najgori zatvor je upravo u Irkutsku, gdje provode psihičku I fizičku torturu, ali hvala Bogu, još nije bilo nikakvog fizičkog mučenja. Ali, taj je zatvor istinski okrutan. "

Iz Rusije bježe I dalje od Ukrajine. Alexander Dolmatov, sudionih prosvjeda, je prošli mjesec izvršio samoubojstvo u privremenoj ćeliji u blizini Retterdamskog aerodroma, nakon što su mu holandske vlasti odbile zahtjev za azilom. Njegova majka kaže da su ruske obavještajne službe kazale Dolmatovu , inače raketnom inženjeru, da će se po povratku u Rusiju sučeliti s optužbom za veleizdaju.

Još jedan odbjegli prosvjednik iz Rusije je Anastasia Rybachenko. Ona je sada u Estoniji, gdje završava studije. Rybachenko kaže:

" Ne brinem se baš mnogo za sigurnost, jer moja situacija nije slična onoj sa Razvozzvhaevim. Estonija je članica Evropske Unije I mislim da Rusija ne bi bila u stanju nikoga oteti odavde".

Još jedan clan sve veće grupe azilanata iz Rusije u Estoniji, Suren Gazaryan, se takodjer osjeća bezbjednim u Estoniji. Ne vidi u budućnosti mnogo promjene u Rusiji.

" Mislim da sve dok ovaj sistem, Putinov sistem, ne prestane postojati, vrlo teško da ću se ikada moći vratiti. "

Zatvorska ćelija u Sibiru, ili egzil na Zapadu? Ruski disidenti su se sučeljavali s tim izborom I pod Carom I u vrijeme Sovjetskog Saveza. Sada se taj izbor ponovno vratio pred njih, pod vlašću predsjednika Vladimira Putina.
XS
SM
MD
LG