Linkovi

Rusija podržava izlazak Britanije iz Evropske unije


Dok Britanija razmišlja o izlasku iz EU o čemu će se izjasniti na referendumu 23 juna, Rusija je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja podržava takozvani Brexit, odnosno izlazak Britanije iz unije. Politički analitičari kažu da se Kremlj nada da bi izlazak Britanije oslabio evropsku odlučnost protiv snažnije Rusije.

Dok se u pubovima u Britaniji vode razgovori o tome da li napustiti EU, u Rusiji mnogi podržavaju mogući izlazak Britanije iz unije.

Smatram da je Britanija tako jedinstvena zemlja da njima zaista nije ni potrebna EU, jer su već udaljeni od vlada unije I vjerujem da bi im bilo bolje van Evropske unije, kaže Marina Karpova, voditeljica radijskog programa.

Rusi ponavljaju propagandu Kremlja, navodeći da je cilj Britanije oslabiti Rusiju bez obzira na glasanje.

Čak I ako Britanija zvanično izađe iz unije, njene veze će ostati iste. Ona će I dalje raditi na tome I činiti sve što može kako bi naškodila Rusiji, kaže Nadezhda Stepanova, menadžerica.

Kremlj nastoji podstaknuti osjećanja usmjerena protiv EU I dodvoriti se političarima u Evropi koji su prijateljski nastrojeni prema Rusiji.

Biti manje neprijateljski nastrojen znači zatvoriti oči pred nekim ruskim ambicijama kao što je integracija post sovjetskog prostora oko Rusije, kaže Alexander Baunov, iz moskovskog centra Carnegie.

Izlazak Britanije iz unije bi značio da bi EU izgubila jednog od najjačih protivnika ruskog utjecaja u Evropi, kaže putem Skypea analitičar Peter Kreko.

Radi se djelimično o dezintegraciji EU kao cjeline, I njenoj destabilizaciji. Sa druge strane, tu se radi I o samoj Britaniji, koja je jedna od najoštrijih kritičara Rusije pod predsjednikom Vladimirom Putinom, kaže Peter Kreko.

EU bez Britanije bi mogla olakšati sankcije protiv Rusije I dodatno ohrabriti Putinove ambicije.

XS
SM
MD
LG