Linkovi

Teroristički napadi u Volgogradu, ubijena 31 osoba


Ruske vlasti su pojačale mjere sigurnosti u gradu Volgogradu i cijelom području oko grada, nakon što je u dva samoubilačka napada ubijena 31 osoba, i na desetine drugih ih ranjeno u posljednja dva dana.

U današnjem napadu izveden je bombaški napad na trolejbus, pri čemu je poginulo 14 osoba i ranjeno ih 30. Dan ranije, napadač - samoubica je detonirao eksploziv na ulazu u glavnu željezničku stanicu , kada je ubijeno 17 osoba.

Glasnogovornik ruske glavne istražne agencije je izjavio da je današnja bomba slična onon koja je korištena u jučerašnjem napadu, što potvrdjuje sumnje da su napadi najvjerovatnije povezani.

Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za ova dva napada.

Kremlj je saopćio da je danas ruski predsjednik Vladimir Putin naredio vladinoj agenciji za kontra - terorizam da pojača mjere bezbjednosti u Volgogradu, ali i drugdje u Rusiji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je napade uporedilo sa onima u Sjedinjenim Državama, Iraku i Nigeriji. Iz ministarstva su pozvali na medjunarodnu solidarnost u borbi, kako su naglasili, protiv terora i ideologije nasilja koja ga hrani isto tako kao i ekstremizam.
XS
SM
MD
LG