Linkovi

Rusija – Balkan: „Zaplakala“… za sada i samo Makedonija… „za Putinom“?!


Koristi li Rusija izbjegličku invaziju u Evropu da oslabi EU i na Balkanu ostvari veci politički i ekonomski uticaj?
Koristi li Rusija izbjegličku invaziju u Evropu da oslabi EU i na Balkanu ostvari veci politički i ekonomski uticaj?

Realno je i vidljivo da su intencije Rusije i Zapada, kada je riječ o Balkanu, potpuno drugačije.

Zapadni analitičari procjenjuju da ruska državna propaganda i brojne nevladine i kulturne organizacije čine značajne iskorake na ostvarivanju uticaja i interesa Rusije na Balkanu, posebno u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji. Aspiracija većine balkanskih zemalja je priključenje NATO savezu i Evropskoj uniji, a ključni politički interes Moskve u regionu je usporiti ili zaustaviti te procese. Uticaj, sve veći, ostvaruje se značajnim investicijama u rudarstvu, turizmu, industrijskoj proizvodnji i kroz medije.

„Zaplakala Makedonija za Putinom“ je jedna od novijih pjesama kojom se poziva ruski predsjednik Putin da Makedoniju spasi od Evropske unije, NATO-a i Sjedinjenih Država. Bila je pravi hit tokom nedavne kampanje za parlamentarne izbore u Makedoniji.

Mimo tog muzičko-propagandnog spota, realno i vidljivo je da su intencije Rusije i Zapada, kada je riječ o Balkanu, potpuno drugačije ističe analitičar vašingtonskog Centra za evropsku politiku Januš Bugajski:

Najviši zvaničnici zemalja Evropske unije NATO saveza žele da svaka balkanska zemlja, kada konačno ispuni uslove, bude članica Evropske unije i NATO-a. Rusija ima dijametralno suprotan cilj, nastoji da te zemlje ostanu izvan NATO-a, izvan Evropske unije.”

Rusija ne uspijeva da integrira balkanske zemlje u organizacije koje kontrolira, kao što je Evroazijska ekonomska unija, podsjeća bivši zvaničnik američkog State Departmenta, sada analitičar, Paul Goble. On ocjenjuje da Moskva čini sve što je u njenoj moći da pokuša da preusmjeri ključna politička opredjeljena na Balkanu i dodaje:

"Mislim, međutim, da su napori Moskve da promijeni proevropske intencije stanovnika balkanskih zemlja do sada uglavnom bili neuspešni. Nisam toliko zabrinut, mada neki drugi jesu.”

Aktuelna evropska migrantska kriza odlaže integraciju Balkana u EU. Evropa ima i drugih velikih problema tako da će, za duže vrijeme, zemljama koje teže krenu u proces pridruživanja, ili okončaju već započeti proces, biti znatno teže. Uz to, Paul Goble ukazuje i na još jednu okolnost:

“Postoje sugestije da je jedan od razloga što je priliv izbjeglica u Evropu takav kakav jeste i to što Moskva čini sve da podstiče taj priliv, da bi time oslabila Evropsku uniju. Sa slabim političkim konkurentom, Rusija bi bila u boljem položaju ostvari uticaj na Balkanu i na drugim prostorima istočne Evrope.”

Uz ocjene analitičara, i posljednja ispitivanja raspoloženja javnosti ukazuju da ruski uticaj jača na Balkanu. Primjera radi, u jednoj anketi u Srbiji, čak 72 odsto anketiranih pozitivno je ocijenilo politiku Rusije i njenih institucija.

Rusija – Balkan: „Zaplakala“… za sada i samo Makedonija… „za Putinom“?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

XS
SM
MD
LG