Linkovi

Putin tvrdi da ne šalje oružje pobunjenicima, dokazi govore drugačije


Pro-ruske trupe, 20. juni, 2014
Pro-ruske trupe, 20. juni, 2014
Kada je Krim uzet Ukrajini, Rusija je oštro negirala da šalje vojnike i oružje kao podršku separatističkim, pro-ruskim grupama. Sada, se Kremlj koristi istom taktikom u separatističkim pokrajinama na istoku Ukrajine.

Ruski predsjednik Putin je rekao za francuske medije u intervjuu od 4. juna da američki zvaničnici lažu kada optužuju Rusiju da šalje ljude i opremu ukrajinskim separatistima.

“Nema oružanih snaga, niti tzv. ruskih instruktora na jugoistoku Ukrajine. Nikada nije ni bilo. Dokaz? A gdje je njima dokaz?, kaže Putin.

Usprkos Putinovim tvrdnjama na kanalu YouTube su se prošle nedjelje pokazala 3 moderna tenka tipa T-64, kako grme ulicama Donetska koji je pod kontrolom pobunjenika.

Nakon toga je NATO savez objavio satelitske fotografije koje ukazuju na to da su tenkovi stigli sa juga Rusije, u okviru jednog većeg konvoja oružja u kojem je bilo i lansera raketa.

Pavel Felgenhauer, vojni analitičar u Moskvi, kaže da je Kremlj poslao tenkove da bi ojačao duh pobunjenika koji su se našli pod naletom ukrajinske vojske.

“Ti su tenkovi moćna moralna potpora. Vjerujem da su paradirali gradom radi lokalnog stanovništva, ne radi Zapada., kaže Felgenhauer

Pobunjenici su pod sve većim vojnim pritiskom Ukrajine.

Lider pobunjeničke milicije Igor Strelkov je poslao hitan poziv da Rusija pošalje dodatno oružje. Drugi pobunjenici su čak poslali lidere u Moskvu kako bi lično tražili pomoć.

Sergey Markov , utjecajni intelektualac , upozorava na činjenicu da Moskvi treba ukrajinski region Donbass kao sigurnosna tampon-zona izmedju Rusije i Zapada.

"Rusija ne može sada pustiti region Donbass, jer bi slijedeći udar bio direktno na Rusiju., kaže Markov

Ako Rusija dozvoli da prozapadno orjentirana vlada preživi u Kijevu, bit će posljedica po njenu bezbjednost , govori Markov i dodaje:

"Za dvije i pol godine vojska Ukrajine zajedno s NATO-m će izvršiti invaziju na Rusiju preko Krima.

Novi ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko je predložio jednostrani prekid vatre. Medjutim, prije toga njegovi vojnici nastoje prekinut dopremu ruskog oružja zatvaranjem ukrajinske granice s Rusijom, duge dvije hiljade kilometara.

S druge strane granice, medjutim, Rusija nadogradjuje svoju vojnu silu. Felgenhauer kaže da je cilj toga pružiti Rusiji mogućnost preko-granične ofanzive u julu ili augustu.

“Ako bude prijetnje da pobuna propadne, moguće je da Rusija silom udje u Ukrajinu.”

U medjuvremenu se, dan nakon što je Rusija prestala s isporukom gasa Ukrajini, dogodila eksplozija na jednom gasovodu koji vodi ka Evropi. Ukrajinske vlasti kažu da je eksplozija možda bila teroristički čin, s ciljem blaćenja ukrajinske reputacije kao partnera za tranzit energenta, na koji se Evropa može osloniti.
XS
SM
MD
LG