Linkovi

Rusija: Zakon protiv homoseksualaca ide na ruku Putinu


Kritičari kažu da je to dobra taktika odvraćanja pažnje od vlastitih neuspjeha Putinove vlade.

Rusija će biti domaćin zimskoj olimpijadi u Sochiju za šest mjeseci, svjetskom fudbalskom prvenstvu 2018, a natječe se i za domaćina svjetske expo izložbe 2020. Ali novi zakon kojim se zabranjuje izražavanje podrške za prava homoseksualaca je doveo do kritika širom svijeta.

Jedan aktivista za prava homoseksualaca je početkom godine napadnut ispred državnog parlamenta u Moskvi. U julu ih je još 6 uhapšeno nakon pokušaja da održe prosvjed kod dječje biblioteke. Nasilje i stigma protiv homoseksualaca se šire u Rusiji, dok podrška za brak osoba istog spola raste na zapadu. Ruski zakonodavac Vitaly Milonov je autor zabrane homoseksualne propagande u St.Petersburgu, koja je usvojena na državnom nivou i koju je u junu potpisao predsjednik Vladimir Putin.

Bez ikakve sumnje zahtijevaćemo da nas štite predstavnici policije, da brane našu djecu, i da zaustave propagandu sodomije i pedofilije.

Zakon bi trebao zaštititi maloljetne osobe zabranom javnih rasprava o netradicionalnim seksualnim odnosima. Ali kritičari kažu da je to zapravo pokušaj da se kriminalizira homoseksualnost i sve veći pokret za prava homoseksualaca u Rusiji. Taj zakon je širi napad na grupe za zaštitu građanskih prava u Rusiji, kaže Peter Tatchell iz britanske grupe za ljudska prava.

Možemo vidjeti kako se novinari, zatim oni koji brane ljudska prava, advokati i politički opozicioni aktivisti zlostavljaju, hapse, a u nekim slučajevima i nepravedno optužuju. To je sadržaj ovog novog zakona. To je dio rastućeg autoritarnog režima, kaže gospodin Tatchell.

I to nije neopaženo. Na zapadu, barovi za homoseksualce bojkotiraju rusku vodku, a dolaze i pozivi za bojkotom olimpijade u Sochiju. U subotu je na hiljade ljudi u Londonu i drugim većim gradovima prosvjedovalo protiv zakona protiv homoseksualaca. Britanski glumac Stephen Fry je pozvao sportiste koji će se natjecati na olimpijadi da pokažu solidarnost sa ruskom lezbejskom i homoseksualnom zajednicom na jednostavan način.

Oni trebaju iskazati samo neki oblik solidarnosti na olimpijadi, jer ona će se održati. Samo ukrstite ruke i pokažite solidarnost, kaže Stephen Fry.

Predsjednik Obama je prošle sedmice rekao:

Niko se ne osjeća više uvrijeđenim od mene zbog zakona protiv homoseksualaca koji je donesen u Rusiji.

Rusi velikom većinom podržavaju zabranu homoseksualne propagande. Peter Tatchell kaže da socijalni konzervatizam u Rusiji ide na ruku Putinu.

U Rusiji, krajnje desni Putinov režim, zajedno sa ruskom pravoslavnom crkvom, pretvara homoseksualnost u litmus test ruskog identiteta i kulture. To je veoma dobra taktika odvraćanja pažnje i mislim da Putin i njegova stranka to namjerno iskorištavaju kako bi zadobili političku prednost i odvratili kritike od vlastitih neuspjeha, kaže Peter Tatchell.

Ruski zvaničnici, među njima i ambasador u UN-u Vitaly Churkin, prošle sedmice su se suočili sa prosvjednicima u New Yorku, navodeći da zakon ne zabranjuje homoseksualnost, već da je napisan kako bi zaštitio djecu. Zagovornici prava homoseksualaca kažu da bi se on mogao koristiti kako bi se uhapsila bilo koja osoba koja, kako se čini, podržava prava LGBT zajednice.
XS
SM
MD
LG