Linkovi

Russ Carnahan: Nakon izbora u BiH postoji ogromna šansa koje se ne bi smjela propustiti


Kongresmen Russ Carnahan
Kongresmen Russ Carnahan

Pred izbore često dolazi do uzavrele retorike, ali mislim da se političari, kada se izbori završe, moraju fokusirati na jedinstvo novoizabranih lidera kako bi proveli reforme, naravno uz podršku Sjedinjenih država i EU, kaže Russ Carnahan.

Naredni mjeseci su izborni mjeseci i u Sjedinjenim državama i BiH. U BiH se održavaju predsjednički i parlamentarni, a u Sjedinjenim državama kongresni izbori sredinom predsjedničkog mandata. Jedan od američkih kongresmena koji pomno prati dešavanja u BiH je Russ Carnahan iz savezne države Missouri. Kongresmen Carnahan pred izbore u BiH govori ekskluzivno za Glas Amerike.

Kao što znate, i mi ovdje imamo izbore sredinom predsjedničkog mandata 2 novembra, te smo i mi uveliko u tom izbornom raspoloženju. S obzirom da se u BiH održavaju predsjednički i parlamentarni izbori, mislim da je to ključan i veoma važan momenat za bosanski narod, jer je u njihovim rukama da izaberu lidere koje žele. Na njima je da glasaju za lidere koji će ih odvesti u bolju budućnost, i koji će provesti potrebne reforme. Sjedinjene države pružaju veliku podršku, kao i EU. Mislim da je važno da ostanemo predani tom narednom koraku, a nakon izbora postoji ogromna šansa koja se ne bi smjela propustiti. Ogromna šansa da se učini sljedeći korak, da se ozbiljno shvate reforme koje su neophodne, kako bi se zemlja integrirala u EU i NATO savez. Vjerujem da su to veoma dobri podsticaji za sve strane da se ujedine i prođu kroz ove izbore, koji predstavljaju važan elemenat njihovog demokratskog razvoja.

Što se tiče političara, nije na meni da im dajem savjete, ali ono što mogu reći je da oni trebaju predstavljati narod koji će izaći na izbore. Pred izbore često dolazi do uzavrele retorike, ali mislim da se političari, kada se izbori završe, moraju fokusirati na jedinstvo novoizabranih lidera kako bi proveli reforme, naravno uz podršku Sjedinjenih država i EU. Oni moraju biti fokusirani na uspješnu budućnost Bosne kojoj se svi nadamo, kaže Russ Carnahan.

Upitali smo ga da li bi u ovoj izbornoj godini BIH više pomogla nova, svježa lica na političkoj sceni, ili stari igrači koji se na njoj nalaze već 15 ili više godina?

Mislim da postoji prostor za sve i da nije pitanje izbora jednih ili drugih. Pogledajte naš, američki, kongres. Tu imate one koji su članovi decenijama i koji imaju ogromno znanje i iskustvo, a imamo i mlađe članove koji će možda donijeti svježe ideje i nove pristupe. Iskustvo i nove ideje mogu biti izvanredna kombinacija, kaže kongresmen Carnahan.

Ove godine se na izborima u BiH prijavio veliki broj stranaka i kandidata. Upitali smo ga kako gleda na takvu činjenicu?

Nadam se da je to znak učešća. To je očigledno mnogo veći broj stranaka nego što imamo ovdje u Sjedinjenim državama, ali se nadam da je to znak da veći broj ljudi želi biti aktivan i angažiran, kaže Russ Carnahan.

Među registriranim strankama su i neke sa radikalnim islamističkim stavovima. Kongresmena Carnahana smo upitali kako gleda na to.

Naravno da postoji velika zabrinutost zbog radikalizacije islama, ali mislim da se to može izolirati i da oni u glavnim političkim tokovima mogu izraziti svoje mišljenje razuma i napretka. Mislim da je to važna poruka u predizbornim kampanjama, kaže za Glas Amerike kongresmen Russ Carnahan.

XS
SM
MD
LG