Linkovi

Ruskom gimnastičaru zabranjeno takmičenje zbog isticanja simbola "Z"


Arhiv: Zgrada u Moskvi sa istaknutim velikim slovom "Z" koje je postalo simbol ruske vojske.
Arhiv: Zgrada u Moskvi sa istaknutim velikim slovom "Z" koje je postalo simbol ruske vojske.

Ruskom gimnastičaru Ivanu Kuljaku zabranjeno je da se takmiči godinu dana zato što je istakao simbol "Z" - znak podrške ruskom ratu protiv Ukrajine - na svom trikou za vrijeme takmičenja u Kataru u martu.

Međunarodna gimnastička federacija (FIG) saopštila je 17. maja da je Ivan Kuljak, koji je osvojio bronzanu medalju u razboju na svjetskom kupu u Dohi, "prekršio statute federacije, njen etički kod, pravila ponašanja i tehničke propise", tako što je prilijepio simbol "Z" na triko dok je stajao na podijumu pored ukrajinskog sportista Ilje Kovtuna koji je osvojio zlatnu medalju.

Ruska vojna vozila u Ukrajini su obilježena slovom "Z" a simbol je počeo da se pojavljuje na društvenim mrežama i odjeći u znak podrške ratu koji je počeo 24. februara.

FIG navodi da Kuljaku "nije dozvoljeno da učestvuje ni u jednom takmičenju pod pokroviteljstvom federacije, ili takmičenju koje organizuje neka članica federacije, godinu dana od objavljivanja odluke".

Ruski sportista je također morao da vrati bronzanu medalju i novac od nagrade - 500 švajcarskih franaka, odnosno oko 500 američkih dolara. Moraće da plati i 2.000 švajcarskih franaka za troškove procesa.

"Ako mjere koje sprječavaju ruske sportiste da se takmiče i dalje budu na snazi 17. maja 2023, zabrana će se nastaviti, a ističe šest mjeseci poslije ukidanja pomenutih mjera", saopštila je disciplinska komisija FIG-a.

Kuljak ima 21 dan da uloži žalbu na odluku.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG