Linkovi

Rusko državljanstvo ili deportacija za stanovnike četiri okupirane ukrajinske oblasti


ARHIVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin
ARHIVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se predviđa da građani na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji mogu da dobiju državljanstvo Rusije. Ali, oni koji to odbiju ili ne legalizuju svoj status, mogu da budu deportovani.

Dekret se odnosi na Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje - ukrajinske regione koje Rusija smatra svojim.

Oni koji žive tamo i imaju ukrajinske pasoše, ili pasoše koji su izdale samoproklamovane ruske republike, mogu da apliciraju za rusko državljanstvo ili legalizuju svoj status pred ruskim organima.

Ali, oni koji ništa ne preduzmu do 1. jula sljedeće godine, smatraće se starnim državljaniima, što ostavlja otvorenom mogućnost deportacije sa teritorije koju Rusija smatra svojom.

Dekretom se dozvoljava i deportacija onih za koje ruske vlasti procijene da su prijetnja po nacionalnu bezbjednost.

Kijev saopštava da će povratiti kontrolu nad okupiranim teritorijama i optužuje Moskvu da pokušava da zastraši građane ovim potezom.

Zamjenica ukrajinskog premijera Hana Majlar optužila je ranije Rusiju da pokušava da promijeni etničku sliku okupiranih teritorija tako što dovodi ljude iz udaljenih dijelova Rusije, istovremeno deportujući one koji su za Ukrajinu.

Dokazi o genocidu u deportaciji djece

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je rezoluciju kojom se priznaje da u ruskoj deportaciji ukrajinske djece ima dokaza o genocidu.

"Ova odluka", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom obraćanju, "značajno će pomoći našim globalnim naporima da Rusiju i njene zvaničnike, uključujući šefa terorističke države, privedemo pravdi za genocid i genocidnu politiku protiv Ukrajine".

Premijer Ukrajine Denis Šmihal rekao je da je zamolio papu Franju, tokom privatne audijencije, za pomoć u vraćanju u Ukrajinu ukrajinske djece koja su "pritvorena, uhapšena i kriminalno deportovana u Rusiju".

Međunarodni krivični sud izdao je naloge za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i ruske komesarke za prava djeteta Marije Lvove-Belove zbog njihove navodne umiješanosti u deportaciju djece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG