Linkovi

Ruski Vrhovni sud potvrdio da se antiratna novinarka ne može kandidovati za predsjednika


Jekaterina Duntsova
Jekaterina Duntsova

Ruski Vrhovni sud 27. decembra potvrdio je odluku Centralne izborne komisije da se novinarki Jekaterini Duntsovoj - koja je pozivala na mir u Ukrajini - zabrani kandidovanje za predsjednicu na narednim izborima, navodeći navodne pogreške u njenoj prijavi da se registruje kao kandidatkinja.

Videosnimak sudske rasprave pokazao je kako je Duntsova izjavila da su greške koje navodi Centralna izborna komisija uglavnom tehničke prirode.

Međutim, sudac Oleg Nefjodov presudio je da je odluka Centralne izborne komisije ispravna i da se ne može promijeniti.

Četrdesetogodišnja Duntsova podnijela je dokumente za sudjelovanje na izborima u martu 2024. kao nezavisna kandidatkinja, promovišući viziju onoga što je nazvala "humanom" Rusijom "koja je miroljubiva, prijateljska i spremna na saradnju sa svima na osnovu načela poštovanja. "

Duntsova je ranije izjavila za Current Time da podržava mirovne pregovore o okončanju rata u Ukrajini.

"Mirovni pregovori za rješavanje specijalne vojne operacije za mene su među prioritetima", rekla je Duntsova, koristeći isti izraz kojim Kremlj opisuje rat u Ukrajini.

"Bit će potrebno puno vremena da mirovni pregovori donesu rezultate. Ali sve je moguće, vjerujem u to", rekla je.

Bivšu lokalnu zastupnicu iz grada Rževa na zapadu zemlje pozvali su tužioci prošlog mjeseca nakon što je pozvala na mir u Ukrajini, oslobađanje političkih zatvorenika i demokratske reforme u Rusiji.

Očekuje se da će predsjednik Vladimir Putin lako pobijediti na izborima usred stalne državne represije protiv političkih protivnika, civilnog društva i slobode medija. Pritisci su se pojačali otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

Duntsova je govorila da se "boji" otkako je najavila svoju kandidaturu protiv Putina. Nakratko je nestalo struje na mjestu gdje su se okupili njene pristalice ranije ovog mjeseca, navodi Sota, ruska novinska publikacija koja prati opoziciju proteste protiv vlade i pitanja ljudskih prava.

Prema ustavnim amandmanima koje je orkestrirao Kremlj, Putin (71) ima pravo tražiti još dva šestogodišnja mandata nakon što mu sadašnji mandat istekne sljedeće godine, što mu potencijalno omogućuje da ostane na vlasti do 2036. godine.

U izvještaju korištene informacije Ostorožnih novosti, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG