Linkovi

Ruski student - aktivista osuđen na osam godina zatvora zbog kritika rata u Ukrajini


Crveni trgu Moskvi kod crkve Svetog Vasilija u Moskvi, 21. septembar 2022. 
Crveni trgu Moskvi kod crkve Svetog Vasilija u Moskvi, 21. septembar 2022. 

Sud u Moskvi osudio je Dmitrija Ivanova, 23-godišnjeg studenta i aktivistu na osam i po godina zatvora zbog objava na društvenim mrežama u kojima kritikuje ruski rat u Ukrajini, što je najnoviji primjer obračuna Kremlja sa onima koji izražavaju neslaganje sa državnom politikom.

Dmitrij Ivanov je osuđen zbog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci, što je krivično djelo prema zakonu koji je ruska skupština odobrila nedjelju dana pošto je Moskva uputila svoje vojnike u Ukrajinu.

Zakon se koristi da bi se krivično gonili pojedinci koji odstupaju od zvanične verzije konflikta, za koji Kremlj insistira da ga treba nazivati "specijalnom vojnom operacijom".

Istaknuti opozicioni političari, kao što su Ilja Jašin, koji služi kaznu od osam i po godina zatvora, i Vladimir Kara-Murza, koji je u zatvoru i čeka suđenje, također su osuđeni zbog širenja lažnih informacija o vojsci.

Ivanov je optužen zbog više objava na svom kanalu na aplikaciji Telegram, u kojima je rusku kampanju u Ukrajini nazivao "ratom" i govorio o ruskim snagama koje napadaju civile i civilnu infrastrukturu u Ukrajini, ratnim zločinima počinjenim u predgrađima Kijeva - Buči i Irpinu, i napadu na nuklearnu elektranu Zaporožje. Većina njegovih objava su bile prenijete objave drugih izvora.

U vrijeme hapšenja u aprilu 2022. godine, Ivanov je bio student na državnom univerzitetu Lomonosov u Moskvi, također poznatim kao MSU, jednom od najboljih u Rusiji. Imao je popularni kanal na Telegramu nazvan Protest MSU, koji je pokrenut 2018. da bi pratio studentske proteste protiv gradnje zone za fudbalske navijače za potrebe Svjetskog prvenstva čiji je Rusija bila domaćin te godine. Gradnja se odvijala pored glavne zgrade Univerziteta.

Ivanov je prvobitno držan u zatvoru 10 dana zbog organizacije protestnog skupa bez dozvole vlasti. Na osnovu iste optužnice ponovo je zatvoren 25 dana, a onda je uhapšen zbog objava na društvenim mrežama.

Dok je bio u pritvoru, propustio je završne ispite i nije podnio svoju disertaciju. Zatim je izbačen sa univerziteta.

Tokom suđenja dogodio se neobičan obrt. Sud je dozvolio zahtjev odbrane da uputi poziv za svjedočenje šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, portparolu Ministarstva odbrane Igoru Konašenkovu i ruskom ambasadoru u UN, Vasiliju Nebenzji.

Advokati Ivanova su tvrdili da, budući da su vlasti koristile izjave zvaničnika da dokažu da njegove objave na društvenim mrežama sadrže lažne informacije, oni mogu da budu pozvani da svjedoče. Međutim, nijedan od trojice ruskih zvaničnika se nije odazvao na pozive da svjedoči.

U završnom obraćanju sudu prošle nedjelje, Ivanov je odbacio optužbe kao "apsurdne" i rekao da krivično djelo zbog kojeg mu je suđeno "ne bi trebalo da uopšte postoji".

"U pokušaju da me optuži da širim lažne informacije, istraga je sama stvorila jedan veliki lažni slučaj. Doslovno cijela optužnica, od prve do poslednje riječi, protivriječi realnosti", izjavio je Ivanov. "Ja, za to vrijeme, stojim iza svake riječi koju sam napisao prije godinu dana."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG