Linkovi

Ruski špijuni deportirani iz SAD


Deset muškaraca i žena - koji su prije nešto više od tjedan dana bili uhićeni u Americi - u saveznom sudu u New Yorku priznali su krivicu za kaznena djela za koja su bili optuženi, 'službu u svojstvu agenata strane vlade', bez prijavljivanja američkim vlastima. Nakon tog priznanja, sud je naredio njihovu deportaciju

Danas je u Beč sletio zrakoplov s deset osoba protiv kojih je u Sjedinjenim državama bila podignuta optužnica zbog špijuniranja u korist Rusije. Ove su osobe dio 'razmjene' u okviru koje je Rusija oslobodila četiri osobe osuđene za špijunažu u korist Sjedinjenih Država. I te četiri osobe prebačene su iz Moskve u Beč.

Uoči razmjene, ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev potpisao je pomilovanje za četiri osobe osuđene za špijunažu. Gotovo istovremeno, deset muškaraca i žena - koji su prije nešto više od tjedan dana bili uhićeni u Americi - u saveznom sudu u New Yorku priznali su krivicu za kaznena djela za koja su bili optuženi, 'službu u svojstvu agenata strane vlade', bez prijavljivanja američkim vlastima. Nakon tog priznanja, sud je naredio njihovu deportaciju.

Jedan od uvjeta njihove deportacije u Rusiju bio je da se nikad više ne pokušaju vratiti u Sjedinjene Države. Odvjetnici nekih od optuženih kažu da su njihovi klijenti priznali da su prekršili zakon – naime, živjeli su u Sjedinjenim Državama pod lažnim imenima, prikupljajući povjerljive informacije za rusku obavještajnu službu.

Četiri osobe koje je iz zatvora pustila ruska strana osuđene su za navodne kontakte sa zapadnim obavještajnim službama. Trojica su bila osuđena za 'izdaju', a neki od njih su u vrlo lošem zdravstvenom stanju. Jedan od četvorice, stručnjak za nuklearnu energiju Igor Sutyagin, bio je u zatvoru zbog navodnog dostavljanja povjerljivih informacija jednog britanskoj firmi, za koju su ruske vlasti tvrdile da je paravan za CIA-ju.

XS
SM
MD
LG