Linkovi

Ruski rocker Juri Ševčuk proziva premijera Putina


Na jednom javnom skupu, premijer Vladimir Putin je izrazio neslaganje s tvrdnjom ruskog rockera Jurija Ševčuka koji je kritizirao činjenicu što u Rusiji – kako je rekao – 'policija služi političarima, a ne građanima'. Nakon Putinove kritike, Ševčuk nije zašutio već je počelo nadglasavanje između njega i premijera

U Rusiji su u posljednje vrijeme učestali prosvjedi oporbe koja se buni zbog najnovijih ograničavanja ustavnog prava na javno okupljanje. Premijera Vladimria Putina u vezi s ovim pitanjem izravno je 'prozvao' i jedan poznati ruski rock glazbenik.

Na jednom javnom skupu, premijer Vladimir Putin je izrazio neslaganje s tvrdnjom ruskog rockera Jurija Ševčuka koji je kritizirao činjenicu što u Rusiji – kako je rekao – 'policija služi političarima, a ne građanima'. Nakon Putinove kritike, Ševčuk nije zašutio već je počelo nadglasavanje između njega i premijera.

Pjevač rock sastava DDT pitao je Vladimira Putina zbog čega prosvjede na kojima sudjeluje 500 ljudi 'čuva' dvije tisuće i petsto policajaca. Do neplaniranog dijaloga ove dvojice došlo je na jednom dobrotvornom skupu u Sankt Petersburgu. Premijer Putin je rekao da policajci stavljaju svoj život na kocku kako bi pomogli građanima, međutim, priznao je da Ševčuk ima pravo kada govori o korupciji u javnim službama.

Premijer je rekao da je u Rusiji razina opće kulture još uvijek tako niska da se osoba koja ima vlast, pa makar i malu, odmah osili. Uz to, svoj položaj često koristi da zaradi dodatni novac, od mita – rekao je Putin, dodavši da to nije problem samo u policiji. Juri Ševčuk je također upozorio na podjelu Rusije na privilegiranu elitu i ostale.

On se založio za to da svi budu jednaki pred zakonom, uključivši i – kako je rekao – 'nas dvojicu'. Da bi se to postiglo, mediji bi morali biti slobodni – dodao je ruski rocker. Ruski je premijer odgovorio da prosvjede reguliraju lokalne vlasti, a ne Moskva, ali da nema ništa loše u tome da građani upozoravaju na probleme. Za to bi im društvo trebalo biti zahvalno – smatra Vladimir Putin. Međutim, jedan od najistaknutijih ruskih oporbenjaka, Garry Kasparov, rekao je za Glas Amerike da u Rusiji vlast drži Vladimir Putin, te da o rastjerivanju prosvjednika, u stvarnosti, ne odlučuju lokalne vlasti, već izravno ili neizravno - sam premijer. Garry Kasparov, bivši prvak svijeta u šahu, slaže se tvrdnjom Jurija Ševčuka da je Rusija podijeljena na elitu i ostale.

To je kao u Orwellu, neki su jednakiji od drugih' - kaže Kasparov, dodajući da u Rusiji oni koji drže vlast najčešće nekažnjeno krše prava građana. Ako su Putinovi ljudi, ne trebaju se bojati – kaže Kasparov. Politički analitičar u centru Carnegie u Moskvi Nikolai Petrov kaže da vlasti često zabrane prosvjede jer se na istom mjestu navodno treba održati neki drugi događaj – koji se najavi samo zato da bi se spriječio oporbeni skup. Druge se manifestacije dopuste, ali na periferiji grada, a ne u centru. Razlog je – tvrdi Petrov – strah.

Lokalna se vlast boji da će ih Putin kritizirati, ako dopuste neki oporbeni skup. Općenito gledano, kaže Nikolai Petrov, vlasti se boje masovnih skupova koje je teško kontrolirati, pogotovo u dva najveća ruska grada, Moskvi i Sankt Petersburgu. Rocker Juri Ševčuk zatražio je da premijer Putin – kako se izrazio – 'iskoristi svoju političku težinu' kako bi zajamčio građanima pravo prosvjeda. 'Težak sam samo 76 kilograma' – odgovorio mu je Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG