Linkovi

Ruski raketni udari na Kijev i Nikolajev, u sklonište morao i Borrell


Vatrogasci pomažu ženi koja je napustila soliter pogođen u ruskom raketnom udaru, u Kievu, 7. febraura 2024.
Vatrogasci pomažu ženi koja je napustila soliter pogođen u ruskom raketnom udaru, u Kievu, 7. febraura 2024.

U ruskom raketnom napadu u srijedu ranjeni su ljudi i oštećene zgrade u nekoliko dijelova Ukrajine, uključujući Kijev i Nikolajev, dok su ukrajinske vazduhoplovne snage izdale upozorenje o vazdušnim napadima širom zemlje.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je preko Telegrama da je pogođena visoka zgrada i da je najmanje devet osoba povrijeđeno u dva različita okruga glavnog grada Ukrajine.

Napadi su također doveli do prekida snabdijevanja električnom energijom u nekim dijelovima Kijeva.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell, koji boravi u posjeti Kijevu, objavio je na X-u da je u srijedu započeo svoj dan u skloništu usred vazdušnih alarma.

"Ovo je svakodnevna realnost hrabrog ukrajinskog naroda, otkako je Rusija pokrenula svoju nezakonitu agresiju", rekao je Borrell.

U južnom gradu Nikolajevu u ruskim napadima povrijeđena je najmanje jedna osoba i oštećeno 20 stambenih zgrada. Oštećene su i gasne i vodovodne mreže, rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič na Telegramu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je u svom noćnom obraćanju u utorak osnivanje novog vojnog ogranka fokusiranog na dronove.

Zelenski je rekao da su bespilotni sistemi "dokazali svoju efikasnost u bitkama na kopnu, na nebu i na moru".

Zaustavljanje ruskih kopnenih napada i "uništenja velikih razmjera" ruskih snaga i njihove opreme biće glavni fokus programa dronova, rekao je Zelenski.

Posljednjih mjeseci Ukrajina je sve više koristila bespilotne letjelice za gađanje područja unutar Rusije, dok je istovremeno gađala objekte ruske mornarice na Krimu.

U izvještaju su korištene neke informacije AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG